Oldenzaal-Losser e.o.
Natuur
maandag06jan2020

Natuurwerkochtend Kolkersveld 28 dec 2019

Wat was dat mooi! Met het poedersuiker van de kerststol nog vers in het geheugen, werden we op het Kolkersveld door de natuur onthaald op een door aangevroren mist gepoedersuikerde hei. En dan zo’n bleek zonnetje erover: daar kan geen Frozen 2 tegenop.

2019-12-28_Kolkersveld02Welhaast IJslandse taferelen dus. Daar begonnen we dan ook mee: een mooie en interessante uitleg over de superspecial van deze plek: het IJslands mos, een korstmos. Categorie: zeer zeldzaam, ernstig bedreigd. o.a. ten gevolge van de stikstof. Komt maar op een paar plekken voor. Het Kolkersveld is er daar een van. Hierdoor nog sterker gemotiveerd ging de grote groep van 33 vrijwilligers aan het werk, hier aan de Invalsweg.
2019-12-28_Kolkersveld04Het volk was Redeloos, de regering Radeloos en het land Reddeloos. Zo leerden we dat vroeger op school over het Rampjaar 1672. De inval van Bommen Berend, de bisschop van Münster, in 1672 bij Overdinkel vinden we nu nog terug in de naam van de zandweg daar: de Invalsweg. De regering had in 1672 het landleger verwaarloosd. Ook nu constateren we een verwaarlozing, waar het ontbreekt aan PASsende maatregelen, al heten onze vijanden geen Bommen Berend, maar stikstof en CO2. De drie R-en van 1672, Redeloos, Radeloos, Reddeloos worden daarom thans: Rappere Reactie, Regering!

Behalve voorkomen van verdere schade aan de natuur is herstel nodig om biodiversiteit te behouden. Niet met kanonnen, maar met scherpe spades wordt deze strijd aangegaan. Op het Kolkersveld, het strijdtoneel van 1672, traden op deze zaterdag na Kerst de keurtroepen van de EnHOe en IVN Oldenzaal-Losser e.o. aan. Van voldoende energie voorzien door het 2019-12-28_Kolkersveld03Kerstmaal, trokken zij het Kolkersveld in. Waar eerst uitgestrekte heidevelden waren, resteert nog een kleine, maar fijne strook, die echter belaagd wordt door Amerikaanse vogelkers, ook wel bospest genoemd en de meesten weten wel waarom. Ooit bejubeld, nu verguisd door zijn niets ontziende optreden. Het kan verkeren.
Als altijd was het lekker werken buiten met de soep als heerlijke afsluiting. Als je dan ziet wat je met zijn allen op zo’n ochtend voor elkaar krijgt, dan daalt over het strijdveld een teVREDEn gevoel neer. We hoorden weliswaar geen engelen zingen, hun liederen vloeiend en klaar, en tot schreiens bewogen is misschien teveel gezegd, maar het wonder aanschouwd hebbende, wachten wij het nieuwe jaar.

Wilbert Kallenberg

Meer foto's te zien bij Foto albums of direct.