Oldenzaal-Losser e.o.
Landschap
woensdag23sep2020

Natuurwerkochtend Erve Middelkamp 12 september 2020

Hemel en hel.


De eerste Corona-proof natuurwerkochtend van IVN Oldenzaal-Losser e.o. is een succes geworden. Onder de vlag van EnHOe en Natuurmonumenten hebben we een enorme hoeveelhied, maar niet teveel hooi op onze vork genomen. Met de draagbaar, waarop het hooi vervoerd werd, was de anderhalve meter vanzelf voor elkaar. En omdat een paardenkop wel van hooi houdt, is het nieuwe Corona-spreekwoord “anderhalve meter en een paardenkop” bij deze geïntroduceerd.

2020-09-12_ErveMiddelkamp03Met 25 enthousiaste vrijwilligers gingen we onder de voortreffelijke leiding van Rob Meulenbroek van Natuurmonumenten op de prachtige locatie bij Erve Middelkamp aan de slag. Hierbij waren ook enige voor ons nieuwe gezichten en dat is uiteraard een zeer heuglijk feit: van harte welkom!
Daar beneden in de diepte bij Erve Middelkamp heet het de hel. En boven bij het Rookhuis, heet het de hemel. Het verhaal gaat dat de Bentheimer-zandstenen voor de bouw van de Plechelmus met karren vanuit Bentheim hierlangs werden vervoerd. Beneden in de modder was het een hel. Eenmaal boven gekomen was de hemel bereikt, want daarna ging het gladjes naar beneden richting Oldenzaal. Of het waar is of niet, wij hadden een hemelse werkochtend met schitterend weer en een uitstekende sfeer.

2020-09-12_ErveMiddelkamp02De grote steen op de markt in Oldenzaal komt volgens de verhalen uit dit gebied, en verder loopt hier de markegrens tussen de marke Berghuizen en de marke De Lutte, waarvan enige markestenen getuigen, zoals de Steen aan Groensmitzkamp, die we bekeken hebben.
En dan is er nog het verhaal van het grijze veulen dat hier langs zou vliegen en in het Paardengat zou verdwijnen. Wij dartelden vandaag als jonge veulens vliegensvlug over de flanken van de Tankenberg en voegden aan al deze historie aldus een nieuwe historie toe.


Wilbert Kallenberg

 Meer foto's