
Op dinsdag 9 april hebben de klassen 5a en 5b van basisschool de Leemstee bezoek gehad van een imker. Samen met twee mensen van IVN Oldenzaal heeft zij wat vertelt over haar werk als imker.
Deze les volgt op het vullen van de drie insectenhotels in park het Stakenkamp die wij in januari en februari met deze twee groepen 5 gevuld hebben. En zal nog gevolgd worden door buiten werken met de kinderen om te zorgen voor een grotere biodiversiteit van planten en dieren in de omgeving van de school.
-Leuk, omdat we heel veel informatie hebben gekregen over bijen en bloemen -Super leuk, want er waren veel spullen en er was een goede PowerPoint -Heel lekker, want we mochten honing op een stokje eten -Leuk, omdat ik nu heel veel weet over bijen -We kregen heel veel uitleg en we mochten onze eigen kaars maken
Vol aandacht hebben de kinderen geluisterd naar het verhaal van de imker. Met behulp van mooie dia’s op het digibord vertelt zij over haar werk als imker. Het wordt de kinderen duidelijk hoe belangrijk insecten, waaronder bijen, zijn voor ons voedsel. Als bijen de appelbloesem niet bezoeken op zoek naar stuifmeel en nectar en daardoor de bloem bestuiven dan zijn er helemaal geen appels meer. Hetzelfde geldt voor peren, komkommers, pompoenen, pruimen, druiven en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Ook leren ze het verschil tussen een bij, hommel en een wesp.
Na het verhaal van de imker gaan de kinderen zelf aan de slag.
Elke groep doet drie dingen:
Na afloop krijgt de imker een wel verdiend applaus van de kinderen voor haar mooie en leerzame verhaal.
Komende weken zullen wij aan de voorkant van de school met deze twee klassen een border klaar maken om in te zaaien met bloemenzaad van wilde planten. En deze border onderhouden wij dan ook met de leerlingen zodat wij zorgen voor stuifmeel en nectar voor de honingbijen, de solitaire bijen en vele andere insecten. Naast de border plaatsen wij , in samenwerking met Impuls, een zevental plantenbakken die wij ook gedeeltelijk zullen inzaaien met dit bloemenzaad. Het uiterlijk van Breedwijs aan de Helmichstraat ziet er dan voor mens en dier een stuk beter uit.