Oldenzaal-Losser e.o.
Natuur in de Buurt
vrijdag22mei2020

De natuur op en rond Elfterheurne

IVN Oldenzaal-Losser e.o. organiseert in alle seizoenen verschillende excursies. In de maand mei was er een wandeling door het prachtige natuurgebied Elfterheurne gepland.

De Coronamaatregelen maken dit in groepsverband met een gids onmogelijk.

Het gebied is zeer rustig, de trein door de Koppelboer hoor je bijna niet in deze coronatijd. Maar wel een concert van de vele vogels die er zijn en een fazant die zich even laat horen. elfterheurne

Lopend tussen graanakkers met hier en daar een korenbloem, kamille, vogelwikke en prachtig wit bloeiend fluitenkruid in de bermen. De nog fris groene bladeren aan de vele soorten bomen en struiken. Een doorkijkje met een vergezicht op een houtwal, een bos, een weiland of een huis met schuur. Een nat kruidenrijk hooiland laat je fantasie werken of het een schilderij van Monet is met

elfterheurne

gele boterbloemen, rode klaver, blauwe vergeetmijnietjes, geel bloeiende kleine klaver, rood bloeiende zuring, blauw-paars zenegroen, blauwe hondsdraf, schitterend blauw van ereprijs, vele soorten grassen en prachtige paarse orchideeën en fladderende vlinders. Enkele reeën grazen in alle rust en kijken zo nu en dan naar een richting waar geluid vandaan kan komen. Voor de stille wandelaar een prachtig plaatje.

Een kruidenrijk weiland wordt begraasd door jongvee. Enkele percelen gras zijn gemaaid en wordt verwerkt tot hooi. De boeren willen voorraad voor de winter als het vee binnen staat.

De Rhododendrons bloeien volop en als je even stil staat hoor en zie je de hommels, de pootjes vol  stuifmeel en zoekend naar nectar.

De Schotse Hooglanders hebben voor nageslacht gezorgd. Twee mooie ondeugende kalfjes. Even een rustmoment om te genieten.

schotse hooglanden

Zo is er in dit gebied op de stuwwal veel te ontdekken op elk moment van de dag.

U kunt op verschillende plaatsen starten met een wandeling. Bijvoorbeeld bij de parkeerplaats aan de Tankenbergweg, bij de Rhododendronlaan of bij de Wilmersberg.