Oldenzaal-Losser e.o.
Kind & Natuur
zaterdag08jun2019

Beestjes-project 2019

Voor groep 7 van de basisschool

Buiten zijn, vrij spelen en onbevangen de natuur ontdekken helpt kinderen in de ontwikkeling van hun zintuigen, motoriek, sociale vaardigheden en creativiteit. 

Ook dit jaar heeft de werkgroep Schoolactiviteiten van IVN Oldenzaal-Losser e.o. in de eerste twee weken van juni  250 leerlingen uit groep 7 van de Oldenzaalse basisscholen ontvangen in de tuin bij kinderboerderij de Höfte  om deel te nemen aan het “Beestjesproject”. Een project dat inmiddels voor het twaalfde jaar werd georganiseerd.

Onder begeleiding van IVN schoolnatuurgidsen hebben de leerlingen in groepjes allerlei opdrachten uitgevoerd:

regenwormen

Samen met de kinderen de regenworm ontdekken. Hoe beweegt hij, hoe voelt hij, hoe ziet hij eruit. Samen een wormenbak bekijken en de gangetjes zien die de wormen in de grond maken. Wat gebeurt er nu eigenlijk allemaal onder de grond.  De leerling mag tijdens het bekijken van zijn of haar regenworm deze een naam geven.  Allerlei namen komen voorbij:  Henk, Yvonne, Harry maar ook meester Gé en juffrouw Annie.  Veel leerlingen vinden het spannend, zelfs een beetje eng, om de regenworm vast te houden en met je vingers te voelen dat de onderkant ruw is door de borsteltjes die daar zitten waarmee de worm goed grip heeft bij het bewegen in de grond.

waterdiertjesIn de vijver met een schepnetje waterdiertjes vangen.  Als ze een waterdiertje gevangen hebben, doen ze deze in een bak met water. Dan goed bekijken wat er is gevangen. En wat is het heerlijk als je dan iets te ver in de vijver gaat en je laarzen vol met water lopen.

Tussen bladeren, op bloemen, struiken en bomen zoeken naar kleine beestjes. Deze  voorzichtig in een loeppotje doen en dan opzoeken met de zoekkaart hoe deze heten.  Een oorwurm of “knijptang” gedetermineerd, vrijlaten en op zoek naar het volgende diertje.

Een huisjesslak over je hand laten lopen voelt wel heel bijzonder.

beestjes

Na een klein inleidend verhaaltje gaan de kinderen spinnen zoeken tussen de bladeren of struiken. De gevonden spin gaat in een loeppotje of bakje. Hierna wordt de spin goed bekeken en de vragen worden gemaakt. Als een kind geen spin kan vinden of het vangen eng vindt kan hij/zij er gelijk één in een bakje krijgen.

Samen met de kinderen  pissebedden ontdekken en onderzoeken.  Op zoek gaan naar pissebedden b.v. onder stenen, er één in een loeppotje stoppen en vervolgens de bijbehorende vragen beantwoorden.

Ook dit jaar is dit project weer een groot succes geweest.

Fijn dat wij elk jaar gebruik mogen maken van de mooie tuin bij kinderboerderij de Höfte voor dit leuke, leerzame project. Samen met de ouders en leerkrachten hebben we genoten van de leerlingen.

En  hopen ze wat liefde en zorg voor de natuur bijgebracht te hebben.