Oldenzaal-Losser e.o.
Bloemen & Planten
woensdag01jun2022

Avondexcursies Elfterheurne 17 en 24 mei 2022

Op twee dinsdagavonden waren we in de gelegenheid om een prachtig stukje natuur te beleven.
Pluvius trok op de laatste avond voor aanvang van de wandeling nog even zijn deuren open.
Met frisse moed op pad met deelnemers uit verschillende plaatsen in de omgeving.
Verbaasd, verwonderd en nieuwsgierig naar de natuur. Voor de één
nieuw, voor de ander bekend.

2022-05-17_Elfterheurne05Het coulissenlandschap met akkers op de es, waar verschillende akkerkruiden zich tonen tussen de rogge. Slofhak, een kwetsbaar grasje. Bolderik, is deze giftig? Daar een korenbloem, oh wat een mooie blauwe kleur. We lopen verder en zien water stroompjes via slootjes naar uiteindelijk de Stakenbeek en nog verder komt het in de Regge.

Stoppen bij een zomereik, of was het een wintereik. Het brongebied met het vochtig kruidenrijk hooiland staat vol met gele ratelaar, paarse  brede orchis, gele boterbloem, zacht blauwe moerasvergeetmijnietje en nog veel meer. De fotografen onder ons kwamen tijd te kort.

2022-05-17_Elfterheurne04Nog even het reukgras, dat naar caramel smaakt, proeven en verder lopen door het bos naar de Rhododendronlaan. Deze staat prachtig in bloei. De Schotse Hooglanders bekijken we van afstand op de stuwwal en zien daardoor nog beter de glooiingen van het landschap. De fazant laat zich even zien en horen, in een flits ook nog een ree.

Vogels vergezellen ons door hun gezang en tijdens een kort stiltemoment ervaren we de pracht van de omgeving. Ieder op zijn eigen wijze.

Verder lopend komen we in het Kalheupinkpark. De robuuste oude bomen en de vijvers Appel en Peer met Groothoefblad als oeverversiering brengt ons naar het Jachtopzienershuis waar we het park verlaten. Voor we het bos in gaan, blijven we even staan bij de imposante beuk. Dit jaar een massaal aantal beukenootjes, maar ook veel gallen van de beukengalmug zijn er te zien.

Tijdens het laatste deel van de wandeling horen we de grasmus, luid en duidelijk! Dit vogeltje zegt ons wel thuis en blijf genieten van alles wat er in de natuur is te zien.

Voor meer foto's:     klik hier!