Oldenzaal-Losser e.o.
Landschap
Op
zaterdag04nov201709:00

Natuurwerkdag 2017

Leef je uit voor een groener Oldenzaal!

Op zaterdag 4 november 2017 wordt door heel Nederland de grootste en  gezelligste vrijwilligersactie in het groen georganiseerd.

Doe mee!, Werk mee!

samen met IVN Oldenzaal aan de ecologische verbindingszone 'Jufferbeek'    

                  

De ecologische verbindingszone Jufferbeek loopt dwars door het industriegebied Hazewinkel ten zuiden van Oldenzaal. Het gebied is ongeveer 75 meter breed en vormt een natuurlijke verbinding tussen de bosgebieden van Saasveld-Gammelke (waaronder het Hulsbeek) en de landgoederen rondom Enschede, Hengelo en Oldenzaal. Wat Oldenzaal betreft zijn dat o.a. Boerskotten en Hoge Venterink.

Deze zone is van groot belang voor de verspreiding en uitwisseling van dieren en planten tussen de verschillende gebieden. Vooral houtwallen ,singels en beken zijn hierin van groot belang. Bij de Jufferbeek ligt de nadruk op de kleine zoogdieren, insecten en vogels. Er is geprobeerd zoveel mogelijk van de oude landschapselementen te bewaren of onder te brengen in de zone. We vinden hier dan ook vennetjes, restanten van heideveldjes en oude boswallen.

Verder speelt de Jufferbeek ook een belangrijke rol in het duurzame waterbeheer. Zo zijn er bergingsvijvers en retentiegebieden waarin het regenwater wordt opgevangen. Het water van de Jufferbeek komt  als kwelwater van de Oldenzaalse stuwwal. Alleen in extreme omstandigheden wordt gebruik gemaakt van de afvoercapaciteit van de Jufferbeek.

Werkzaamheden:

Op deze natuurwerkdag gaan we berkjes verwijderen uit een overgebleven heide terreintje.

Verder moeten er nog een aantal Amerikaanse eiken geringd of gezaagd worden.

Let op: deelname is gratis maar wel even aanmelden via de website

 

 

Algemene informatie

zaterdag 4 november 2017 - 09:00 tot 12:30
Lunch is aanwezig. Koffie en thee zelf meenemen.
Locatie: 
Verbindingszone 'Jufferbeek'
Zwollestraat 2
Oldenzaal
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image