Okt 2020 Volgeling

Volgeling Noctua comes 

Volgeling1Als lid van de insectenwerkgroep ben ik voortdurend gespitst op nieuwe waarnemingen. Zo werk ik als vrijwilliger in de kruidentuin van de Kerkhovense molen. Tijdens de voorjaarswerkzaamheden tref ik dan regelmatig allerlei beestjes tussen de planten of in de grond.
Dit voorjaar vond tussen het blad van een tuinplant, lamsoor, een mooie rups. Dan neem ik even de tijd om er een foto van te maken. Dat is handig om thuis rustig na te kijken wat het eigenlijk geweest is. Mijn conclusie was dat het een volgeling was. In de week daarna kwam ik er nog zeker een stuk of vijf tegen. Ik heb ze allemaal de vrijheid weer gegeven, maar was toch wel benieuwd hoe de vlinder er uiteindelijk uit zou zien.


De volgeling is een nachtvlinder
Nu plaats ik thuis regelmatig een nachtvlinderval om te inventariseren, maar tot nu toe had ik nog geen volgeling waargenomen. Maar onlangs zat er een bruine nachtvlinder tussen een zomerplant die ik wilde vervangen. Mijn eerste indruk was, dat het ging om een huismoeder. Ja dat is ook de naam een nachtvlinder, en die lijkt erg op de volgeling. Na enig onderzoek  bleek dat het toch een volgeling was.
De vlinder is overigens een algemeen voorkomende soort. De rups is wat eten betreft niet kieskeurig. Je kunt haar aantreffen op kruidachtige planten, struiken en kleine bomen. Dus grote kans dat je haar bij werkzaamheden in het voorjaar in je tuin tegen komt.

volg2 Volgeling3 Volgeling4[

In deze tijd van het jaar kom je de vlinder nog tegen tot en met oktober. Daarna sterft de vlinder, maar uit de eitjes die ze heeft  gelegd zijn al rupsen uitgekomen en die zullen overwinteren. In het voorjaar verpopt de rups in de grond en vanaf half mei is de vlinder weer te zien.

Foto's: Rinie Roosen