Foto: A. de Groot, Vogeldagboek Vogels

Kauwen een bedreiging voor de gierzwaluw?

Oisterwijk e.o. 25 juli 2023

Sinds 2004 heeft de gierzwaluwwerkgroep in de Joanneskerk gierzwaluwkasten met camera’s waardoor we thuis het wel en wee van de vogels gedurende het hele broedseizoen kunnen volgen. Ook de gevaren voor de gierzwaluw worden zo soms pijnlijk duidelijk.
Enkele jaren terug ging de helft van alle jongen tijdens een hittegolf dood, en het jaar erop bleek dat de gierzwaluw soms een bedreiging is voor zijn eigen soort. Dat jaar zagen we namelijk een aantal langdurige gevechten tussen gierzwaluwen onderling die in drie gevallen eindigden met een dode adult in de kast.
Verder worden er af en toe eieren uit de nestkom gegooid, al dan niet expres, en valt er soms een jong uit de nestkom. In dat geval wordt er niet meer gevoerd door de oudervogels en is dat jong ten dode opgeschreven.

Buiten de kast zijn er niet zoveel gevaren hier in Nederland. De gierzwaluw komt niet aan de grond en is een snelle vlieger zodat het enkel havik, slechtvalk en soms boomvalk lukt om hem te pakken te krijgen.

Dit jaar zagen we iets wat we niet eerder waargenomen hebben. Driemaal werd een gierzwaluw door een kauw gewoon uit de broedruimte getrokken. De eerste keer betrof het een volwassen vogel die probeerde de kauw te verjagen. De tweede keer was het een jonge, bijna volgroeide vogel (5 weken oud) die op uitkijk zat. En de derde keer was het een nietsvermoedend jonkie van ongeveer 3 weken die plotseling van de vloer geplukt werd.

Uit gevechten eerdere jaren tussen gierzwaluw en spreeuw, hebben we wel gezien dat de gierzwaluw een felle vechter is. Ondanks het verschil in grootte tussen de klauwen, de snavel en de vogels zelf, wint de gierzwaluw het vrijwel altijd van de spreeuw, wel pas na vaak urenlange gevechten. Maar de aanvallen van deze terrorkauw, of kauwen, komen zo onverwacht. Daar heeft hij niets tegenin te brengen. Nu maar hopen dat de andere kauwen het kunstje niet afkijken.

Op de film zie je hoe een kauw een 3 weken oud jong uit de kast trekt!

Film:

Ontdek meer over

Deel deze pagina