Juli 2021 Vuurjuffer

De vuurjuffer is een libel van de familie van de waterjuffers. Op 21 april troffen we tijdens een inventarisatie de eerste vuurjuffers aan, meer als de helft waren nog niet uitgekleurd. Een week daarna nog eens 16 vuurjuffers maar nu bijna allemaal uitgekleurd zoals hier opVuurjuffer1 de foto en waar een vrouwtje en een mannetje bezig zijn om voor nageslacht te zorgen op het handje van onze kleindochter Nikki, die het paartje rustig liet zitten en ze beiden goed bekeek en zag hoe prachtig de juffers waren.

Maar natuurlijk zijn deze vuurjuffers niet de enige juffers in ons telgebied ,wel is dit een van de eerste juffer die tevoorschijn komt.

Terwijl we wel eerder de Bruine winterjuffer kunnen waarnemen, ook in de winter!

Daarnaast zien we de volgende Juffers tevoorschijn komen in ons telgebied zoals de Azuurjuffer, Watersnuffel, Lantaarntje, Koraaljuffer, Bosbeekjuffer, Weidebeekjuffer plus diversen soorten Pantserjuffers, maar ook de juffer met de prachtige naam Blauwe breedscheenjuffer deze zijn ook prachtig om te zien zowel het vrouwtje als het mannetje. Je kunt ze opzoeken via Google of Wikipedia om ze te bekijken.

Maar dan zijn er natuurlijk nog meer juffer soorten, die komen niet voor in het zuiden van Brabant of het zijn zwervers, die ons telgebied soms aandoen, en dat is afhankelijk van de zomers. Er zijn ook juffers die in andere gebieden wel voorkomen in Nederland en niet in ons gebied, je ziet ze jaren niet en ineens zijn ze er weer.

 

Vanaf 1 mei tellen wij weer de grote libellen die tevoorschijn komen in ons telgebied; een van de eerste is de Smaragdlibel en daarna de Metaalglanslibel,  Viervlek, Glassnijder, Plasrombout, Gevlekte Witsnuitlibel, Vroege Glazenmaker, Gewone oeverlibel, Platbuik, Groene glazenmaker, Blauwe Glazenmaker, Paarden bijter en de Grote Keizerlibel. En dan tellen we ook nog de Bloedrode heidelibel, Bruinrode heidelibel, Zwarte heidelibel, Steenrode heidelibel, Zwervende heidelibel.

 

Overzicht over onze hoofdrolspelers De Vuurjuffers

 

  1. Hij is slank maar voor een Juffer redelijk groot qua lengte ten opzichte van een andere juffer waar hij veel op lijkt, namelijk de Koraaljuffer die is 36 mm korter dan de Vuurjuffer.
  2. Wel heeft het mannetje van de Koraaljuffer oranje pootjes en de Vuurjuffer heeft zwarte pootjes
  3. Hij en zij hebben een voorhoofd en een achterhoofd en aan weerszijden een antenne (zie foto).Vuurjuffer2
  4. De ogen zitten aan weerszijden van het hoofd en dit noemt men Facetogen, die komen uitstekend van pas met het vangen van andere insecten.

Hij kan namelijk met die ogen tegelijkertijd, zowel vooruit als achteruit kijken, naar boven en beneden kijken, en ook zowel naar links als naar rechts kijken.

  1. Zijn lijfje bestaat uit 10 segmenten.
  2. Op deze foto ziet u een vrouwtje.
  3. In haar vier vleugels heeft ze bijna aan het einde van elke vleugel een Zwart  vlekje pterostigma genaamd.
  4. Haar poten zijn ook zwart zoals bij het mannetje.
  5. Na het paren worden de eitjes in een ven of zwak stromende watertjes of in een vijver afgezet om daarin als larve te leven totdat hij volgroeit is en omhoog kruipt uit het water en langzaam zijn jasje uittrekt waarna hij in de zon zijn vleugels moet laten uitharden en nog moet uitkleuren.
  6. Hij zoekt een vrouwtje op, waar hij mee paart en dan begint de cyclus weer van voren af aan.

 

Het is een van de mooiste en opvallendste juffers, maar ook de blauwtjes mogen er zijn.

 

Foto's: Frans Boom

Bron: Veldgids Libellen Frank Bos en Marcel Wasscher.
Veldgids Libellen van Europa Klaas-Douwe en B. Dijkstra.