Excursie nachtvlindernacht in het Lindepark

Nachtvlinders in het Lindepark

Een van de eerste publieke activiteiten van de Insectenwerkgroep die dit jaar door kon gaan sinds de coronamaatregelen, was deelname aan de Nationale Nachtvlindernacht op vrijdag 3 september 2021.  Met toestemming van de gemeente mochten wij een laken opzetten in het Lindepark. Ik was benieuwd of daarvoor publieke belangstelling was midden in de dorpskom. Maar mijn interesse ging ook uit naar welke soorten nachtvlinders zich zouden vertonen.

De publieke belangstelling was beperkt, jammer want de nachtvlinders hadden er wel zin in. Ongeveer vijftien verschillende nachtvlinders verschenen op het witte doek dat werd verlicht door een UV-lamp. Daarnaast waren er natuurlijk andere soorten insecten die ’s-nachts het luchtruim kiezen zoals, twee hoornaars (maar die vertrokken gelukkig vrij snel), kevers, langpoot(muggen) en verschillende soorten vliegen.

Ik noem enkele van de waarnemingen: kleine beer, appeltak, huismoeder, buxusmot, waterleliemot en witstipgrasuil. De betreffende foto’s hiervan staan hieronder van links naar rechts.

Kleine beer Appeltak Huismoeder
kleine beer appeltak huismoeder
Buxusmot Waterleliemot Witstipgrasuil
buxusmot waterleliemot witstipgrasuil

Al met al was het een mooie gelegenheid om zij die zich hadden aangemeld, en de passanten (al dan niet met hond) kennis te laten maken met de boeiende wereld van insecten die zich normaliter aan ons gezichtsveld onttrekt.

Rinie Roosen, coördinator insectenwerkgroep IVN Oisterwijk