Sommigen kunnen zich het nog herinneren: de schapenzuring in de berm met een fris zuur blaadje, heerlijk in je mond op een warme zomerdag. Maar de natuur heeft veel meer wilde planten in de aanbieding waarmee je kunt koken en waarvan een groot deel ook nog medicinaal werkt. Het verhaal van Ido Cranen gaat over hierover, een soep met zevenblad, salade met kraailook, kloven en smeerwortel, jeuk en viooltjes, zenuwpijn en St. Janskruid …. en nog veel meer. In de lezing wordt verteld waarom zelfs giftige planten een gunstige werking kunnen hebben.
Onze dagelijkse kost bestaat uit planten die oorspronkelijk uit zonnige Mediterrane landen en het nabije Oosten komen. Geen wonder dat er zoveel gif en kunstmest wordt gebruikt in ons natte landje. Men realiseert zich vaak niet dat wat wij onkruid noemen heel bruikbaar is in de keuken en in de huisapotheek als eerste hulpmiddel. En dat groeit prima zonder gif en kunstmest. In Heerlijck Hopveld, de tuinen van VELT-Gemert, hebben zij er dertig jaar ervaring mee die men graag wil delen. En dan kan het niet anders dat je de natuur aan huis nog meer gaat waarderen.