Oirschot
(Moes)tuinen
woensdag26sep2018

Werkgroep Biologisch Tuinieren???

Al heel erg lang ben ik bezig met tuinieren en al heel snel werd dat biologisch tuinieren, dus zonder gebruik van gifstoffen. Bij de rondleiding op Pallande bij de Permacultuur werd me dat nog extra duidelijk toen het boek van de “vereniging voor ecologische leef- en teeltwijze”, afgekort Velt, ter sprake kwam. Het boek kocht ik in 1988 en het was voor mij lange tijd een naslagwerk bij mijn tuinieren, waarbij ik me vooral richtte op groenten en fruit.

Tegenwoordig heb ik veel meer oog voor de rest van de tuin en hoop ik dat allerlei dieren en met name insecten en vogels een goede plek kunnen vinden in mijn tuin met vele stuifmeel- en nectarplanten en allerlei nest- en schuilplekken.

Zelf eten wij goed van onze eigen oogst uit de tuin, fruit te over na afgelopen warme voorjaar zonder enige vorst. Pruimen, perziken appels en peren naast veel klein-fruit. En ondanks de erg droge zomer volop groenten en aardappelen. Misschien even belangrijk: het vergt een forse inspanning om alles op orde te houden, lijkt mij een prima inspanning om je gezondheid en conditie positief te beïnvloeden.

Een werkgroep ecologisch of biologisch tuinieren zou naar mijn idee een goede kans van slagen hebben binnen IVN-Oirschot. Mogelijke activiteiten zijn er in overvloed!

In roulatie bezoeken van de tuinen van werkgroepleden en luisteren naar hun specifieke manier van tuinieren.

Bezoeken van bijzondere biologisch werkende bedrijven.

Lezingen over kruiden, gezondheid en voeding, verwerving van voldoende biologische compost, vlindervriendelijk tuinieren enz.

Bezoeken kruidentuin Postel, Heusden, Breda en vele andere mogelijkheden.

Bezoeken van de verschillende vlindertuinen in Noord Brabant.

Organiseren van een plantjes-uitwisselingsdagdeel in het voorjaar b.v. begin mei.

Graag vernemen wij van onze leden en andere geïnteresseerden of zij meewillen doen met deze werkgroep. Bij voldoende animo zullen we dan snel een bijeenkomst organiseren om de start van een dergelijke werkgroep definitief te maken.

Namens het bestuur van IVN-Oirschot,

 

Adrie Vermeeren

e-mail: A3vermeeren@kpnplanet.nl