Oirschot
Natuur
zondag26apr2020

Rokjesdag versus de roepende koekoek door Jack

In deze roerige tijd is het  lastig iets buiten in de natuur te leren. Toch kunnen we onze oren te luisteren leggen en horen we deze tijd van het jaar de koekoek voor het eerst.

Als de dagen langer worden en we de donkere lange nachten achter ons laten wordt de voorjaarszon als maar sterker. De eerste vogels beginnen te fluiten en de natuur ontwaakt uit zijn winterslaap. Net als men denkt dat de natuur door klimaatsverandering een harde dreun heeft gekregen volgt er een ontploffing van leven. De eerste oranjetipjes en groentjes fladderen in het rond en aan de niveau van de dalende poelen en beekjes kun je waarnemen dat het droger wordt. Het wordt geel van het speenkruid en de paardenbloemen, de pinksterbloemen kleuren het weiland in de Mortelen paars. Het frisse gras geeft de graslanden een mooie heldere kleur. Een paar dagen later kleuren de bladeren groen en de witte sleedoorn verliest zijn overheersende witte kleur. Hoogstamfruitbomen geven met hun fraaie frisse bloesem het landschap weer een witte kleur op een ander plek terug.

Andere jaren heeft de gemiddelde inwoner van ons land niet door dat er een ander jaargetijde aankomt. Op een gegeven moment komt hij er achter dat hij behalve s ’morgens aan zijn achterste niet meer aan zijn autoruiten hoeft te krabben. In het vervelendste scenario moet hij oostwaarts rijden en zal zijn blik op de weg verblind worden door de steeds sterker wordende ochtend zon.

In dit historisch tijdperk worden we keihard terug geworpen naar de fundamentele dingen in ons leven we komen dichterbij de natuur te staan. Andere jaren werd de eerste voorjaarszon omarmt door onze dames. Zijn staan vaker dichter bij de natuur en het is net of ze het allemaal met elkaar hebben afgesproken maar plotseling ontplofte de terrassen, markten en straten en was Rokjesdag een feit. RokjesdagMannen waanden zich plotseling in botsauto’s in de Efteling met een zuurstok in hun mond en voetbal tegelijk in hun hand. De dopamine in hun hersenen gaf nog een hoger niveau met de gedachte dat ze dezelfde avond, met hun favoriete biertje in hun hand naar live voetbal op Foxsport konden kijken. Rokjesdag is al meer dan een decennium het sein geweest dat het voorjaar echt is begonnen.

Hoe moet dit nu in deze Coronatijd?  De markten en terrassen zijn dicht en het enige dat we op de straat zien lopen zijn behulpzame ziekenverzorgsters die het om het nog erger te maken behalve helemaal in het wit ook nog een mondkapje en handschoentjes dragen waardoor je hun gelakte nagels ook al niet meer kan zien.

Toch moeten de mannen een teken krijgen dat het voorjaar echt begonnen is. Terugvallend op de natuur kunnen ze gebruik maken van hun ander zintuig namelijk het gehoor. avn koekoek Marry de BoerZe kunnen vroeg in de morgen of avond hun oor te luisteren leggen en de onmiskenbare roep van de koekoek aanhoren.  Inmiddels is mij duidelijk geworden dat de koekoek heel punctueel is om zich ieder jaar te melden vorig jaar (2019) hoorde ik hem ( want het zijn alleen de mannetjes die roepen) voor het eerst op 20 april dit jaar was dat 22 april. Dus elke keer in de tweede helft van april.

Nu we als mannen 2 ijkpunten hebben om ons te vergewissen of het voorjaar is begonnen kunnen we ons afvragen welk ijkpunt het beste is? Mij is wel duidelijk dat de koekoek ieder jaar punctueel is, maar dat onze dames het afgesproken tijdstip van rokjesdag niet zo nauw nemen. Dit jaar ontbeert het, mede door de Coronatijd, helemaal aan dit fenomeen maar vorig jaar daarentegen was het al in februari. Het heeft er dan alle schijn van dat de koekoek in ieder geval deze strijd heeft gewonnen, zich niet laat beïnvloeden door de waan van het hedendaagse en zich houd aan de tradities…..

Jack van der Schoot