Oirschot
Natuur in de Buurt
zondag29mrt2020

Op stap met Henk van Straten

  

Henk-HvS-OirschotVrijdagmorgen vertrek ik om 10 uur bij de boerderij op 's Heerenvijvers.

Ik loop vandaar naar het zwembad in de Witte Bergen waar wij vroeger zwommen. Het is nu een poel voor de heikikker waarvan ik de eerse eitjes zie liggen in grote hompen.

Van daar loop ik linksaf richting Wintelresedijk. Net voordat ik oversteek zie ik nog een roodborsttapuit zitten aan mijn linkerzijde.

Overgestoken kom ik op het militaire terrein aan, waar ik plotseling  een oranje berkenspanner zie. Na hem op de foto gezet te hebben loop ik naar de plaats waar ik al twee dagen de grote vos heb gemist (voor een foto). Hij vloog iedere keer weg. Hij zit er weer. Nu wil ik het anders aanpakken: ik loop er met een boog omheen en maak een foto. Maar op 4 meter afstand is die niet scherp dus ik tijger plat op mijn buik richting de vlinder en intussen druk ik af en af  tot ik op 50 centimeter ben. Dit is mijn eerste grote vos op de foto, dus mijn dag kan niet meer stuk.Grote vos-HvS-Oirschot

Verder lopend richting Wintelre kom ik bij de weilanden, ga linksaf richting militaire kazerne waar een wilgenrij staat. Op de wilgen (stuifmeel, nectar!) zitten nogal wat bijen, hommels, zweefvliegen en ook de wilgenlangsprietmot.
Ook twee dagpauwogen zitten zich goed te doen aan de nectar. Ik maak enkele foto’s en loop verder. Plots hoor ik de geelgors 
roepen en dan kom ik bij de afrastering van de kazerne. Rechts van mij zie ik ineens een klapekster zitten. Dat is de kers op de taart. Van daar lopend over het oefenterrein door het klapzand kom ik na drie en een half uur moe en voldaan bij mijn auto aan.

Dit is weer een dagje uit mijn leven dat ik met jullie wil delen. Ik heb de mensen die niet weg kunnen hopenlijk een dagje natuur laten meebeleven met dit verhaaltje.

Veel sterkte in deze zware tijd! 

Groetjes, Henk