Gierzwaluw inventarisatie
Alleen voor leden van IVN Oirschot
Het inventariseren van gierzwaluwen is leuk om te doen, maar wel tijdrovend en niet gemakkelijk. Het boeiende eraan is te achterhalen hoeveel bezette nesten er in een bepaald gebied zijn en hoe de gierzwaluwpopulatie zich in de loop der jaren ontwikkelt. Het lastige is dat de vogels vrijwel nooit op zichtbare plekken broeden, maar onder dakpannen, loodslabben, dakgoten, achter boeidelen en in spleten van gebouwen. Zie bijgaande poster. Zo ziet u ze ergens naar toe vliegen, u knippert eenmaal met de ogen en u hebt de invliegplek al gemist. Het is belangrijk om te weten dat de vogels zeer plaatstrouw zijn en zo lang ze leven op het zelfde nest zullen terugkeren, als er niets met het gebouw of nest gebeurt.
Ze zijn wél duidelijk te zien als ze ’s morgens vroeg en ’s avonds laat tijdens de jaagvluchten door de straten snellen. Dat is in ieder geval een teken dat sommige van die vogels in de buurt zouden kunnen broeden. Zo tegen de avond (21.00uur), op warme dagen komen veel gierzwaluwen bij elkaar, jagen schreeuwend door de straten, om na een paar minuten hun wegen te scheiden en vliegen dan weer rustig in groepjes rond totdat ze even later weer achter elkaar gaan jagen. Ze gaan er mee door totdat ze steeds hoger vliegen en uit het zicht verdwijnen.
Ze gaan dan op een hoogte van 2 à 3000 meter slapen en komen de volgende ochtend weer naar beneden.
De vogelwerkgroep gaat in de avond van 19 juni kijken of ze in Oirschot weer nestelplaatsen kunnen spotten. Een beperkte groep van 15 leden van IVN Oirschot mag mee op deze tocht. Inschrijven hieronder is verplicht (leden vogelwerkgroep hoeven niet in te schrijven). De startlocatie wordt t.z.t. via e-mail bekend gemaakt.
