Beven voor bevers?

Bevers zijn met een flinke opmars bezig. Dat dit gevolgen heeft voor de natuur en onze infrastructuur licht ecoloog Marcel Cox toe tijdens zijn presentatie op 18 april.

Architect van ons watersysteem

Een prachtig dier vindt hij het. “Hij is de ingenieur en architect van ons watersysteem. Hij zet het gehele watersysteem naar zijn hand. Hij maakt het klimaatrobuust en vergroot daarmee ook nog eens de biodiversiteit. Daar kunnen we toch alleen maar blij mee zijn?” zegt Marcel Cox.  Helaas niet altijd en overal, hij weet wel beter. De succesvolle uitbreiding van dit grote knaagdier kent ook een keerzijde. Bevers graven holen en niet alleen op plaatsen die ons goed uitkomen. Zo brengen ze de veiligheid soms in gevaar. “We willen in een dichtbevolkt land droge voeten houden en ook onze gewassen beschermen,” beantwoordt Cox zelf zijn vraag.

Tijdens de lezing wordt kennis gemaakt met de bever, zijn leefwijze en leefomgeving, maar ook de keerzijde wordt belicht. Hoe kunnen we samen leven met de bever.

Over de spreker

Marcel Cox werkt als ecologisch adviseur en begeleider voor allerlei opdrachtgevers en projecten. Als coördinator en medeauteur van het Beverprotocol Noord-Brabant heeft hij veel ervaring aangaande het beperken en voorkomen van beveroverlast. Als kind stond hij al tot zijn knieën in de sloot. Nu behoren tot zijn expertises onder meer natuurontwikkelingsprojecten, beekherstel en ecologisch oeverbeheer, amfibieën, vissen en de ecologische begeleiding van uitvoeringsprojecten.

Waar
Museum De Vier Quartieren
Sint Odulphusstraat 11
5688BA Oirschot
Bezoek website Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Gratis
  • Maximaal aantal deelnemers: 40
  • Aanmelden verplicht: Ja

Ontdek meer over

Deel deze pagina