Nachtvlinderen met de insectenwerkgroep

Op vrijdag 17 juli 2020 hadden we een prachtige avond nachtvlinderen op een mooie locatie van Petra en Ruud, Wijnhoeve Koningbosch aan de Liempdsedijk.

Henk had twee lakens opgesteld op twee verschillende plekken en de schors van een paar bomen ingesmeerd om ook nachtvlinders hier naar toe te lokken.

Al snel kon ik op mijn lijstje verschillende namen van vlinders en motten noteren. Henk kende erg veel nachtvlinders bij naam. En soms maakten we gebruik van boeken over nachtvlinders, maar het meest raadpleegden we de app Obsidentify.

We hopten met zijn tienen op en neer van het ene doek naar het andere. Met een tussenpauze, waarin Ruud ons trakteerde op heerlijke rode wijn of appel-perensap voor de liefhebbers. Ria had een cake gebakken, Lia had kaas en toast meegebracht en Diny tomaten en pruimen.

Enthousiast gingen we na de pauze weer verder. Het was één uur voordat we het in de gaten hadden! Echter toen kwamen er nog enkele grotere nachtvlinders in de val met de eierdozen en op het laken: o.a. het groot avondrood en de populierenpijlstaart. Dat was een echte verrassing!

Tegen twee uur gingen we weer voldaan naar huis.

Nachtvlinders-RD-Oirschot

De volgende dag maakte Ria een mooie fotocollage (zie hierboven) van enkele nachtvlinders van de 44, die ik opgeschreven had. Wellicht heb ik niet alles op kunnen schrijven.

Namenlijst:

Piramidevlinder , schaduwstipspanner, plat beertje, grasmot, slakrupsvlinder, plakker mannetje, kleine beervlinder, vogelwiekje, zomervlinder, parelmoervlinder, hyena, schietmot, glimwormkever, aangebrande spanner, pinokkiomot,  graswortelvlinder, krompootdoodgraver, Kleine hermelijnvlinder-DvdL-Oirschotkleine hermelijnvlinder (foto Diny rechts), huismoeder, witlijntandvlinder, parelmoermot, schaduwsnuit-uil, gamma-uil, eikenlichtmot, groot avondrood, gras-uil, egelskopmot, waterleliemot, brandvlerkvlinder, ringspikkelspanner, perzikkruid-uil, halmrupsvlinder, heremiet-uil, braamvlinder, gerande spanner, w-uil, Breedbandhuismoeder-LA-Oirschotbreedbandhuismoeder (foto Lia links), zwart-witmot, strooiselmot, hazelaar-uil, witlijntandvlinder, stof-uil, plat beertje, populierenpijlstaart.

Leo en Diny.