Met Rini Kerstens op insectenjacht

Sprinkhaan - LADonderdagavond 21 juni hadden we een interessante wandeling onder leiding van de zeer bekwame en gedreven Rini Kerstens die ook de docent was van de vlindercursus. Voorbij de Spoordonkse watermolen wandelden we om het vennetje en langs de Beerze. Jammer dat het behoorlijk koud was en ook stevig waaide. Toch zagen we allerlei interessante insecten en andere kleine beestjes.

Er waren slechts 6 deelnemers, drie eigen leden en drie mensen van buiten onze vereniging. Maar het enthousiasme was er.

Rini begon met het tonen van een eikenblad waarvan de helft alleen nog de nerven had. Het werk van een skeletteerder, een rupsje  van een kever of een mot. De deelnemers waren actief met de insectenpotjes. Loopkever - AVEen grote loopkever en de veel kleinere ruige kever kregen we hierdoor goed te zien.

Vervolgens werd de puntbijvlieg, de blinde bij, een zweefvlieg, en de vierpuntblindwants getoond.

Bij een vuilboom, ook sporkehout of pijlhout genoemd, werd het medicinale gebruik van vroeger uitgelegd. Overigens ook de waardplant van de citroenvlinder.

Kabspin-LA

Op deze plek vonden we een mooi barnsteenslakje en even later een krabspin en spinneneitjes in een mooi beschermend spinsel; geen insecten maar toch mooi, evenals de valeriaan, de moerasandoorn en de egelskop, prachtig bloeiende planten. Dat geldt ook voor het schimmel: halmverstikker. Zag ik voor het eerst.

Breedscheenjuffer - AVDe breedscheenjuffers zaten met een 15-tal bewegingsloos bij elkaar. Mooi om op foto te zetten. Azuurwaterjuffer en lantaarntje waren er ook volop.

Een roofvlieg, de klokjesbij en een soldaatje, een weekschildkever, zagen we tegen het einde van de wandeling.

Het verhaal van de berkenbladrolkever,Berkensigarenmaker - AVook berkensigarenmaker genoemd (zie foto) vond ik prachtig.

Adrie Vermeeren