Jeugd-IVN en herfst

Op 13 oktober 2021 gingen we met de Jeugdivn weer op zoek naar paddenstoelen en andere herfstverschijnselen.

In de buurt van de Torendreef op landgoed Baest waren we hiervoor op de goede locatie.

We begonnen met een spel: met tweetallen beeldden de kinderen een steel en een hoed uit van een wiebelige parasolzwam! Een koddig gezicht. 

Al snel vonden kinderen natuurverschijnselen, waar ze iets meer over wilden weten, om er daarna snel een foto van te maken. Want deze keer mocht er een camera of een mobieltje mee om foto’s te maken, want paddenstoelen plukken doen we niet!

Op de telefoon kon ook gebruik gemaakt worden van de app Obsidentify om onbekende paddenstoelen, kevers en rupsen op te zoeken.

Kinderen vonden de rode koolzwam, Jeugd-DvdL-Oirschotverschillende mycena’s, russula’s, boleten, berkenzwammen, melkzwammen, krulzomen, amanieten. Een prachtige gelegenheid voor de leiding om iets te vertellen over de soorten en de functie van paddenstoelen en schimmels.

Meriansborstel-DvdL-OirschotWe zagen opvallend veel rupsen van de meriansborstel, die op zoek waren naar een plek om zich te verpoppen. Twee kinderen dachten dat ze een dode kleine watersalamander hadden gevonden onder stukken dood hout, maar toen het beestje even op hun warme hand had gelegen kwam er toch leven in. We bewonderden en fotografeerden hem snel en zetten hem weer terug op zijn overwinteringsplek.

We vonden ook verschillende kevers, waaronder een mooie, grote tuinschallebijter. Op de grond vonden we veel blaadjes met gallen erop: beukengallen, lensgallen en niergalletjes. We vonden ook dubbelloof: een varen met twee verschillende bladvormen, één met en één zonder sporen onder het blad.

Na een lekker drankje fietsten we weer naar de brandweerkazerne.

Iedereen was erg enthousiast over deze herfstmiddag.

Diny en Leo