Herstart flexwandelingen met prachtig zomerweer

Donderdag 28 juni starten we met 10 personen vanaf de Mariakapel bij de Heilige eik en langs de meanderende Beerze liepen we via de mooie hangbrug naar het Kattenbergse broek. Joke pijnenburg lijkt wel alles te weten van planten en zij vertelde over de reststenen van de in 1904 ingestorte kerk die later voor een kapelletje zijn hergebruikt. Prachtige muurleeuwenbek groeit er nu tussen de stenen.

Bosbeekjuffer - AVEen eindje verder stond de bijzondere bosbies en naast de vele weidebeekjuffers zagen we ook de bosbeekjuffer, een teken dat het water geen vervuiling heeft want deze soort is daar gevoelig voor.

Vanuit het Beerzedal met onder andere veel populieren liepen we richting Baest en over de lange geschiedenis wist Hugo Smet het nodige te vertellen onder de prachtige Beukenlanen.

Bont en bruin zandoogje zagen we volop naast de bekende witjes, zoals koolwitje, citroenvlinder en klein geaderd witjeHelmkruidvlinder, rups - AV maar ook het landkaartje met de bijzonderheid van een compleet verschillend uiterlijk tussen de eerste en tweede generatie van deze vlinder. Heel bijzonder was het helmkruid met daarop een aantal rupsen van de helmkruidvlinder, zijn waardplant dus.

Weer wat verder, in een eikenlaan zagen we de bloeiende hengel, een parasitaire plant die leeft op de wortels van eik.

Tijdens het wandelen werd verteld over het overlijden van de eigenaar van Baest, dhr. v.d. Mortel, en hij heeft landgoed Baest  ondergebracht in een stichting. Hopelijk zorgt deze stichting even goed voor de natuurlijke en cultuurhistorische waarden van dit gebied als voorgaande eigenaren hebben gedaan en voorkomen zij al te sterke vercommercialisering.

Op 25 oktober is de herfst-flexwandeling en deze vindt plaats op landgoed Baest. Iedereen is van harte welkom bij deze gratis wandeling onder leiding van Joke en Hugo. Dank voor het initiatief en de leiding. Het was een fijne wandeling.

Een soorten overzichtje : wolfspoot, muurleeuwenbek, bosbies, wilgenroosje, kamperfoelie, leverkruid, helmkruid, hengel, moerasspirea, adelaarsvaren, valeriaan, engelwortel en wilde bertram.

Van de fauna vond ik de rups van de helmkruidvlinder heel bijzonder, maar ook het vrouwtje van de bosbeekjuffer dat ik mooi op foto kon zetten.

Adrie Vermeeren