Oirschot
Natuur in de Buurt
Op
zondag12jun202209:45

Wandeling: Naar de blauwe weide

Vorig jaar konden we kennismaken met de nieuwe natuurbrug over het spoor in de Mortelen. We kwamen toen ook door een blauwgrasland weide met prachtige flora en een grote biodiversiteit.

BlauwgraslandVandaar dat we dit jaar een wandeling gericht op blauwgrasland hebben gepland. Onder leiding van gids Gerard Traa bezoeken we een mooi stuk natuur in de Mortelen.

Wat is blauwgrasland?

Als je een beemd laat verschralen (dus wel halen, niets brengen) put je de grond uit wat resulteert in meer soorten en minder massa. Bloemen zullen voor het grootste deel blauw zijn. Je doet dit door bijv. te maaien en te hooien en dit af te voeren. Ook wordt geen bemesting toegepast.

Bemest je een weide wel dan krijg je minder soorten en meer massa en zullen de bloemen veelal geel van kleur zijn.

Een blauwgrasland is dus genoemd naar Blauwgrasland2de overheersende kleur van de flora die groeit op een verschraalde bodem en deze heeft meer diversiteit door de vele soorten die er op voorkomen. En als de bodem ook nog behoorlijk vochtig is en een bepaalde samenstelling heeft kun je door deze manier van beheren prachtige natuur maken.

Inschrijven is verplicht. We hanteren een maximum aantal deelnemers.

AANMELDEN

De wandeling begint om 10.00 uur bij de Werkschuur van het Brabants Landschap aan de Lopensestraat 3 in Oirschot. Vertrek per auto (carpoolen) vanaf het parkeerterrein in de St. Jorisstraat om 9.45 uur.

Algemene informatie

zondag 12 juni 2022 - 09:45 tot 12:00
Locatie: 
Parkeerplaats t.o. Sint Joris
Sint Jorisstraat 1
5688AS Oirschot
Nederland
Extra Informatie: 

De wandeling begint om 10.00 uur bij de Werkschuur van het Brabants Landschap aan de Lopensestraat 3 in Oirschot.

Google Maps image