Oirschot
Landschap
Op
zondag18sep202209:45

Wandeling 'Loevestein zonder Hugo de Groot', op Landgoed Baest

In het dal van de Grote en Kleine Beerze ligt het landgoed Baest (niet "de Baest", nee: "Baest"). Dit monumentale landgoed werd in 1997 verkozen tot mooiste landgoed van Brabant. Het niet-toegankelijke privé-deel is parkachtig. In het opengestelde deel treffen we naast majestueuze eiken en beuken, ook verschillende bosbouwakkers met productiehout en bijzondere lanen zoals bijvoorbeeld een zg. ganzepoot, een architectonisch tuinelement voor het eerst toegepast in Versailles. De Groote- en Kleine Beerze kronkelen van zuid naar noord over het landgoed en geven het veel karakter. De Kleine Beerze staat droog en dit maakt het probleem van verdroging hier duidelijk zichtbaar. Toch is het landgoed erg aantrekkelijk en biedt het veel afwisseling. Prettig om te bezoeken. Het kende bekende gasten als Audrey Hepburn en de Belgische prinsen Boudewijn en Albert en spionne Mata Hari. De familie had zo zijn connecties.

Over dit eeuwenoude landgoed valt veel te vertellen. Zoals bijvoorbeeld over de diverse eigenaren/ bewoners. Het statige huis van nu begon zijn bestaan als eenvoudige tiendschuur. De beide beken hebben wel 8 bruggetjes, met elk hun eigen naam. Namen zijn sowieso interessant op dit landgoed. Wat is er te vertellen over namen als Waterloo, Loevestein en het Princessebos of het Bos van de Heilige Geest. Ook elk van de vijf boerderijen heeft zijn eigen naam. En waarom heet de statige Torendreef zo?

Nieuwsgierig geworden naar deze verhalen? Wij nodigen u graag uit om er meer over te weten te komen.
Dit kan op zondagochtend 18 september.
We vertrekken dan om 9.45uur, per fiets, vanaf de parkeerplaats tegenover Sint-Joris, St. Jorisstraat 1, 5688 AS Oirschot.
Rond 10 uur vertrekt de wandeling vanaf de brug bij het Theresia-kapelletje, op het kruispunt Groenewoudsedijk – Franse Baan en Doctor Jan van de Mortellaan. Onze IVN-natuurgids, Jack van Nunen heet u daar graag welkom voor een verhalende wandeling die ongeveer twee uur zal duren.

AANMELDEN

Algemene informatie

zondag 18 september 2022 - 09:45 tot 12:00
Locatie: 
Parkeerplaats t.o. Sint Joris
St Jorisstraat 1
5688AS Oirschot
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image