Oirschot
Landschap
Op
zondag31mrt201909:45

Op de fiets langs de geologie van Oirschot

De bodem waarop we leven

Brabant

Waarom zitten de grotere rundveebedrijven in Friesland en Overijssel en varkensbedrijven vooral in Oost Branbant. Consumptie aardappels worden vooral geteeld in Flevoland en Zeeland.

Oirschot kunnen we kenmerken als een mix van essen-, oude hoeven-, jonge heide- en broekontginnings landschapselementen. We staan er niet vaak bij stil maar de natuur ordent zich vaak zelf, hoewel de mens hier zeker ook een hand in heeft. Maar die mens gebruikt natuurlijk de bodem waarop hij leeft naar de mogelijkheden die de grond hem geeft.

En wat is trouwens het verschil tussen bodem en grond, tussen klei en zand. De Oirschotse bodem kent een geschiedenis van meer dan 100.000 jaren. Kunnen we die geschiedenis zien in ons landschap. de oudere geschiedenis is niet makkelijk te zien. Maar uit de recente geschiedenis (zeg maar de laatste 1000 jaren) zijn, met een getrained oog, zowel  geololgische, biologische en culturele wel degelijk veranderingen door de geschiedenis te zien.

Dit zijn zoal de zaken die Todor van IJsselmuiden en Jack van Nunen tijdens deze excursie aan bod willen laten komen. En omdat we daarvoor enkele verschillende (dicht bij elkaar gelegen) gebieden wordt het geen wandeling maar gaan we per fiets op pad. Maar u mag het niet zien als een fietstocht.

We vertrekken op Zondag 31 Maart om 9.45uur vanaf St. Jorisstraat. Mocht het onverhoopt slecht fietsweer zijn dan vertrekken we om 10.00uur carpoolend met auto’s. In geval van twijfel kunt u ‘sochtends bellen naar 06-57330043. Graag tot ziens.

Algemene informatie

zondag 31 maart 2019 - 09:45 tot 12:00
Locatie: 
Parkeerplaats t.o. Sint Joris
Sint Jorisstraat 1
5688AS Oirschot
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image