Oirschot
(Zoog)dieren
Op
dinsdag15jan201920:00

Komende en vertrekkende dieren

Lezing over dynamiek bij de fauna van onze streken

IVN Oirschot nodigt u graag uit voor een lezing op dinsdag 15 januari.

Sinds het begin van de industriële revolutie legt de mens steeds meer beslag op het leefgebied van vele dieren. Natuurgebieden raakten meer en meer versnipperd. Dit heeft geleid tot het verdwijnen van diverse diersoorten uit Brabant en zelfs Nederland.

De laatste decennia hechten we steeds meer waarde aan natuur en is er een omslag gekomen in de inrichting van het landschap. Het landschap is niet langer enkel ten dienste van de mens, maar ook plant en dier krijgen ruimte. Daardoor is er voor sommige diersoorten een kentering gekomen. De grootste marterachtige, de das, is terug van (bijna) weg geweest. Van 1900 tot 1980 werd hun aantal gedecimeerd van 12.000 naar slechts 1.200 exemplaren. Geholpen door beter landschapsbeheer telt Nederland nu weer 6.000 dassen.

In 2016 werden Franse edelherten uitgezet in de Mortelen – Scheeken.De kleine populatie blijkt zich te kunnen handhaven en uitbreiden.

Ook het wilde zwijn is een soort die zich blijkbaar niet langer meer tegen laat houden.Wolf

En veel wijst er op dat ook de wolf, na twee eeuwen afwezigheid, weer terug zal komen. Het is niet langer de vraag of maar meer wanneer hij zich ook bij ons gaat vestigen. Zou het kunnen in het Groene Woud?

Petra van de Schoot en Jack van Nunen willen tijdens deze gratis lezing proberen feiten en fictie te scheiden. Hopend hiermee angst- en horrorverhalen te ontkrachten en het verhaal ook vanuit het belang van deze dieren voor de bühne te brengen.

U bent van harte welkom, dinsdagavond 8 uur in SCC de Enck, de Loop 67, 5688 EW te Oirschot.

Heeft u vragen over deze lezing neem dan contact op met Jack van Nunen 06-57330043

Algemene informatie

dinsdag 15 januari 2019 - 20:00 tot 22:00
Locatie: 
SCC De Enck
De Loop 67
5688 EW Oirschot
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image