Oirschot
Landschap
Op
zondag18mrt201809:45

'Geologie van Oirschot' - GAAT WEGENS SLECHTE WEERSOMSTANDIGHEDEN NIET DOOR!

De bodem waarop we leven

Waarom zitten de grotere rundveebedrijven in Friesland en Overijssel en de varkensbedrijven vooral in Oost- Brabant? En waarom worden consumptieaardappels vooral geteeld in Flevoland en Zeeland?

Het landschap rond Oirschot kunnen we kenmerken als een mix van essen, oude hoeven, jonge heide- en broekontginningen. We staan er niet vaak bij stil, maar de natuur ordent zich vaak zelf, hoewel de mens hier zeker ook een hand in heeft. En die mens gebruikt de bodem naar de mogelijkheden die de grond hem geeft.

Wat is trouwens het verschil tussen bodem en grond, tussen klei en zand? De Oirschotse bodem kent een geschiedenis van meer dan 100.000 jaren. Kunnen we die geschiedenis zien in ons landschap? Voor de oudere geschiedenis is dat niet makkelijk, maar de recente geschiedenis (zeg maar de laatste 1000 jaren) zijn, met een geologisch, biologisch en cultureel getraind oog, wel degelijk terug te zien in onze omgeving.

De natuurgidsen van IVN-Oirschot Todor IJsselmuiden en Jack van Nunen laten ons zien hoe de Oirschotse mens zijn landschap heeft gevormd. Het is een excursie per fiets omdat we enkele verschillende (dicht bij elkaar gelegen) gebieden willen verkennen. Maar u mag het niet zien als een fietstocht.

We vertrekken op Zondag 18 Maart om 9.45 uur vanaf SCC de Enck (zijde St. Jorisstraat). Mocht het onverhoopt slecht fietsweer zijn dan vertrekken we om 10.00 uur carpoolend met auto's.

In geval van twijfel kunt u 's ochtends bellen naar 06-57330043.                    Graag tot ziens.

Algemene informatie

zondag 18 maart 2018 - 09:45 tot 12:00
Locatie: 
SCC de Enck
St Jorisstraat 55
5688 AS Oirschot
Nederland
Google Maps image