Oirschot
(Zoog)dieren
Op
dinsdag09apr201920:00

Edelherten in de Mortelen

lezing over nieuwe inwoners

Drie jaar geleden zijn er edelherten in de Pailjaart, onderdeel van de Mortelen, uitgezet en met de nakomelingen van afgelopen twee jaar zijn er nu 25.

De herintroductie geeft  al een ecologische verrijking door hun graasgedrag dat anders is dan van de koeien die ook in dat gebied lopen.

Mark Kapteijns en Gerard Traa van Brabants Landschap geven een prachtige en deskundige lezing onder andere over het anders grazen in de nattere populierenbossen met hoge en dichte braamvegetatie, waar de koeien niet komen.

Hierdoor ontstaan kleine open plekken waar kruiden en jonge opslag van loofhout komen. Dit mozaïek is voor veel dieren een zeer geschikt leefgebied en voor vele vlinders van belang, zoals de zeldzame kleine ijsvogelvlinder.

Edelherten en koeien lopen en grazen er voor het beheer van dit gebied! Wanneer het door bijvoorbeeld overbegrazing nadelig zou worden voor de biodiversiteit dan zal er ingegrepen moeten worden in de populatie van deze edelherten.

Leefgewoonten en gedrag zullen worden besproken en prachtige beelden gaan dit ondersteunen. Iedereen is geheel gratis van harte welkom om te genieten van deze natuur in onze directe omgeving. Dinsdag 9 april 20.00 uur in de Enck  De Loop 67 in Oirschot.

Edelhert met gewei

 

Algemene informatie

dinsdag 9 april 2019 - 20:00 tot 22:00
Locatie: 
SCC de Enck
De Loop 67
5688EW Oirschot
Nederland
Google Maps image