Oirschot
(Zoog)dieren
Vanaf
donderdag22sep202219:45

Cursus Diersporen

Veel dieren laten zich niet gemakkelijk zien. Hun aanwezigheid kunnen we vaak wel vaststellen aan de hand van sporen. Echter het “lezen” van diersporen is een kunst. Annemarie van Diepenbeek verstaat deze kunst en zij verzorgt voor IVN Oirschot de Cursus Diersporen.

Pootafdrukken, eet- en prooiresten, holen, nesten, uitwerpselen en braakballen. Allemaal tekenen van aanwezigheid van dieren. Kennis van diersporen voegt een extra dimensie toe aan de beleving van de natuur. Cursusleider Annemarie van Diepenbeek is een Nederlands expert op het gebied van Europese diersporen, met veel veldervaring op het gebied van zoogdieren, amfibieën en reptielen. Zij schreef onder andere de 'Veldgids Diersporen' en de 'Veldgids Diersporen van Europa'.

De IVN Cursus Diersporen omvat 5 lesavonden van 2,5 uur en 2 veldlessen van 3 uur. De cursus loopt van 22 september tot en met 20 oktober.  De lesavonden zijn in het museum De Vier Quartieren in Oirschot.

De avonden, van 19.45 tot 22.15 uur, bestaan uit PowerPointpresentaties, waarbij ruimte is om in te spelen op vragen van cursisten en het bespreken van de door hen aangedragen sporen. Er zal ook aan enkele opdrachten gewerkt worden die vervolgens klassikaal besproken en nagekeken worden. We gaan ook actief aan de slag met het pluizen van braakballen.Diersporen

Het programma:

  • donderdag 22-9   Les 1 loopsporen (prenten, loopsporen, wissels)   
  • donderdag 29-9   Les 2 vraat- en foerageersporen (herbivoren, omnivoren) en prooiresten (carnivoren)
  • donderdag  6 -10 Les  3 uitwerpselen, haren en vervellingen, rui-veren
  • donderdag 13-10 Les 4 braakballen. Die avond krijgt u als huiswerk een opdracht mee om zelf een paar braakballen te pluizen
  • donderdag 20-10 Les 5 nesten, holen, veegbomen e.d., modder- en zandbaden - sporen ongewervelden

Tijdens de 2 veldlessen, zaterdag 24 september en zaterdag 8 oktober van 9.30 tot12.30 uur, wordt alles besproken wat we tegenkomen.

Om kostendekkend te zijn zal deze cursus iets duurder zijn dan u van ons gewend bent, namelijk € 55,00 voor IVN leden, niet leden betalen € 65,00. Daarboven zou u ook (niet verplicht) moeten rekenen met de aanschaf van het standaardwerk “Veldgids Diersporen” (€ 39,95).

Hebt u interesse en zou u zich bij voorinschrijving willen verzekeren van een plaatsje dan geven we hiermee nu al de kans dat te doen.

Inschrijven doet u dus door middel van onderstaande knop.

AANMELDEN

Botjes uilenbal-FvB-OirschotDe onverteerde resten van dieren, zoals haren, botjes en nagels in een braakbal.

Algemene informatie

donderdag 22 september 2022 - 19:45 tot donderdag 20 oktober 2022 - 22:15
Contactpersoon: