Oirschot
(Zoog)dieren
Vanaf
donderdag22sep202219:45

Cursus Diersporen

Weleens gedacht, tijdens uw wandeling, “Wat speur ik daar?”

Om u ook op dit front meer van de natuur te laten genieten, is IVN Oirschot voornemens een cursus dierensporen te organiseren.

De cursus zal gegeven worden door de Nederlandse autoriteit op dit vlak, de biologe Annemarie van Diepenbeek uit Veghel. Een bijzondere cursus dus, die echt meerwaarde kan geven aan je natuurbeleving.

De diersporencursus zal bestaan uit: 5 lesavonden van elk 2,5 uur en 2 veldlessen van elk 3 uur. Minimum aantal deelnemers 15 en maximaal 25. De cursus zal lopen in de maanden september en oktober.Diersporen

De avonden, van 19.45 tot 22.15 uur, bestaan uit PowerPointpresentaties, waarbij ruimte is om in te spelen op vragen van cursisten en het bespreken van de door hen aangedragen sporen. Er zal ook met enkele opdrachten gewerkt worden welke klassikaal besproken en nagekeken zullen worden. We gaan ook actief aan de slag met het pluizen van braakballen.

Het programma:

  • donderdag 22 september: Les 1 loopsporen (prenten, loopsporen, wissels)   
  • donderdag 29 september: Les 2 vraat- en foerageersporen (herbivoren, omnivoren) en prooiresten (carnivoren)
  • donderdag 6 oktober: Les  3 uitwerpselen, haren en vervellingen, rui-veren
  • donderdag  13  oktober: Les 4 braakballen. Die avond krijgt u als huiswerk een opdracht mee om zelf een paar braakballen te pluizen
  • donderdag 20 oktober Les 5 nesten, holen, veegbomen e.d., modder- en zandbaden - sporen ongewervelden

Tijdens de 2 veldlessen/excursies, zaterdag 24 september en zaterdag 8 oktober van 9.30 tot12.30 uur, wordt alles besproken wat we tegenkomen.

Om kostendekkend te zijn, bij een volle bezetting, zal deze cursus iets duurder zijn dan u van ons gewend bent, namelijk € 55,00 voor IVN leden, niet leden betalen € 65,00. Daarboven zou u ook (niet verplicht) moeten rekenen met de aanschaf van het standaardwerk “Veldgids Diersporen” (€ 39,95).

Hebt u interesse en zou u zich bij voorinschrijving willen verzekeren van een plaatsje dan geven we hiermee nu al de kans dat te doen.

Inschrijven doet u dus door middel van onderstaande knop.

AANMELDEN

Algemene informatie

donderdag 22 september 2022 - 19:45 tot donderdag 20 oktober 2022 - 22:15
Contactpersoon: