Oirschot
Amfibieën & reptielen
Op
dinsdag07feb201720:00

Belevenissen in glibberig amfibieënland

IVN  Oirschot heeft diverse werkgroepen die zich bezig houden met een diergroep en een daarvan doet het met Amfibieën. Doordat deze wezens zich niet zo makkelijk laten zien, zijn ze vaak minder in beeld bij een breed publiek. Gelukkig komen we steeds meer te weten over hun fascinerende leefwijze door o.a. verbeterde cameratechnieken en Planet Earth 2.             In Nationaal Landschap Het Groene Woud zijn deze vaak mysterieuze beestjes dichterbij ons als we wel beseffen.

Sinds enkele jaren is de boomkikker geherïntroduceerd in Natte Natuurparel De Mortelen. Aan deze succesvolle herintroductie is veel werk door vrijwilligers vooraf gegaan. Twee hiervan zijn Bert Vervoort en Jeanne Soetens van de Natuurwerkgroep Liempde. Zij zijn er als vrijwilligers van het eerste uur nauw bij betrokken geweest en kunnen inspirerend vertellen over de huidige stand van zaken.

Op dinsdagavond 7 februari houden zij voor IVN-Oirschot een lezing over amfibieën van Nederland, levend in water en op het land, met de titel “Belevenissen in glibberig amfibieënland”.                                                           De presentatie start om 20.00 uur in SCC De Enck in Oirschot.

Amfibieën van Nederland, levend in water én op land zijn alle glibberig door hun huid maar ook in figuurlijke zin dreigen ze uit onze handen te glippen door biotoopverlies, ziekten en verstoring. De sprekers Bert Vervoort en Jeanne Soetens hebben hun belevenissen in de wereld van deze wonderlijke dieren in een boeiend verhaal verwerkt. Ze vertellen over het uitzetten van boomkikkers en knoflookpadden, over het drama van de sterfte van 99% van de vuursalamanders in Nederland, over het volgen van kamsalamanders die een drukke weg moeten oversteken.

De heikikkers die ze in de Peel gingen bekijken bleken ook hier in onze omgeving voor te komen. En er is ruim aandacht voor de boomkikkers in De Mortelen. Alle belevenissen worden verlucht met eigen film- en fotomateriaal.

 

Voor meer informatie Amfibieënwerkgroep van IVN Oirschot.

Jack van der Schoot tel 06-53701862

Algemene informatie

dinsdag 7 februari 2017 - 20:00 tot 22:00
Locatie: 
SCC de Enck
De Loop 67
5688 EW Oirschot
Nederland
Google Maps image