15 maart 2023: Jeugdivn steekt de handen uit de mouwen.

Het was een prachtige dag, zonnig en ± 8°, om op landgoed Heerebeek aan de van Coehoornweg te gaan snoeien. Door het koude, natte en winterse weer kon dit snoeiwerk met onze jeugdleden vorige week niet doorgaan.

Wouter van het Brabants Landschap stond op de toegewezen plek klaar om uitleg te geven. Op de overgang van het wandelpad naar het bos moesten boompjes en struiken weggehaald worden. Het gebied moest open gemaakt worden om een betere biotoop te creëren voor het bonte dikkopje. Een vrij zeldzame, beschermde vlinder, die vorig jaar in dit gebied nog gezien werd.

Bontdikkopje-HvS-Oirschot
Foto: Henk van Straten

Het bonte dikkopje zet zijn eitjes af op grassen (pijpenstrootje, hennegras en dravik), de rupsen eten van de grassen en overwinteren als rups tussen samengesponnen grasblaadjes. In het voorjaar komen de rupsen weer tevoorschijn om op te warmen in de voorjaarszon. Daarna verpoppen ze zich en vanaf mei komen ze als vlinder tevoorschijn. Als vlinder eten ze van de nectar van de bramen en de echte koekoeksbloem. De open plekken in overgangsgebieden van vochtige graslanden of paden naar een vochtig bos zijn hiervoor geschikt.JeugdIVN-DvdL-Oirschot

Na de zaaginstructie van Wouter gingen de kinderen met handschoenen aan, meteen aan het werk met een beugelzaag of een snoeizaag. De dikste bomen waren favoriet om omgelegd te worden. Aangemoedigd door de leiding, die zelf ook actief meewerkten. We kregen nog hulp van Sjors de Kort en zijn zoon!

JeugdIVN-DvdL-Oirschot

Na een korte chocomelpauze en een groepsfoto-moment ging iedereen weer snel en met veel plezier aan het werk. De wangen van de kinderen werden steeds roder door de inspanningen en de stapel gesnoeid hout werd steeds hoger. De vervelende bramentakken trotseerden de kinderen zonder mopperen. Sjors en Wouter waren duidelijk zeer tevreden over ons snoeiwerk en volgend jaar mogen we weer terugkomen!

Moe en tevreden fietsten we om 17.00 uur weer terug naar de brandweerkazerne.

Leo en Diny van de Laar.

 

JeugdIVN-DvdL-Oirschot

JeugdIVN-DvdL-OirschotJeugdIVN-DvdL-OirschotJeugdIVN-DvdL-Oirschot