Waarnemingen Nuenen

Deze pagina is bedoeld voor leuke natuurwaarnemingen in Nuenen. Heeft u iets bijzonders gezien, geef dit dan door aan mvos@onsnet.nu, het liefst met een foto (als jpg-bestand) en een vermelding van plaats en datum.

Kijk ook eens bij de Vogelwerkgroep  

De fazant zat aan de andere kant van de Mierloseweg en heeft me toch wel een drie kwartier bezig gehouden met zijn schitterende kleuren en dito veren. (John van den Elsen, 18 januari 2017)

Blauwe reiger stond een kleine acht minuten roerloos aan de kant te turen naar de rand van het water. Dan opeens een ferme stootbeweging met de snavel waarna ze een grote voorn heeft gevangen. (John van den Elsen, 30 dec 2016)

Vanmiddag maakten wij een rondje door Vaarle en zagen dat de Ooievaars alweer het nest boven het spoor aan het inspecteren waren. Een nieuwe broedpoging dit voorjaar? (Roy van der Velden, 5 feb 2017)

“In en om Nuenen zitten zitten momenteel ijsvogeltjes. Ik heb er gezien op Vaarle, rondom het Kernkwartier en visvijver het Pluimke. Met de komende vorstperiode krijgen ze het weer even lastig met het vinden van voedsel, hoofdzakelijk kleine visjes. Hopelijk komt er weer een goed broedseizoen aan." (John van den Elsen, 7 feb 2017)

 

Nuenen-beversporen 5 mrt 2017Gisteren maakte ik een wandeling  in de buurt van Nuenen .Daar kwam ik knaagsporen tegenwaarvan ik vermoedde dat ze van een bever waren. Ik heb er een foto van gemaakt en die voorgelegd aan een beverdeskundige.Zij bevestigde mijn vermoeden : het zijn zonder enige twijfel de knaagsporen van een bever. 

Nuenen-blauwborst-waarnemingDe blauwborst is weer terug en met een beetje geluk kun je hem zien in het gebied de Mosbulten. (John van den Elsen, 28 maart 2017)

Nuenen-zwartespecht-waarnemingDe zwarte specht is een van de grootste spechten in Nederland en moeilijk te spotten. Ook rond Nuenen zitten er diversen. (John van den Elsen, 24 april 2017)

Nuenen-waarn-patrijsIn de velden rond het Alvershool hebben de patrijzen jongen.Hopelijk groeien ze op zodat de soort niet verder afneemt. (foto John van den Elsen, 7 juli 2017).

nuenen-waarn-zwooievaarDe zwarte ooievaar is in Nederland een vogel die je alleen als doortrekker tegenkomt. Het is een eerder zeldzame vogel in ons lnad volgens vogelbescherming.Vanochtend in de Hooijdonkse Loop op Vaarle kwam deze “juveniel” zwarte ooievaar me zomaar tegemoet gelopen. (John van den Elsen, 5 september 2017)

 

Nuenen-ransuil-JvdElsenDe Ransuil is een van de soorten uil die in Nederland veelvuldig voorkomt, hoewel ook het aantal Ransuilen sterk afneemt.Deze soort zit vaak overdag met meerdere te rusten. ‘s Nachts worden ze actief en jagen vooral op (veld)muizen. (John van den Elsen, 11 januari 2018)