Vogelexcursie Hubertusbossen 4 maart 2017

Het voorjaarsconcert is begonnen

Elke eerste zaterdag van de maand is er vanuit de Vogelwerkgroep een vogelexcursie. Ook niet-leden mogen mee!

Opvallend voor de wandeling deze maand is: je voelt het voorjaar naderen. Overal zijn de vogels volop aan het zingen. Voor ons, leden van de werkgroep een mooie kans om te  oefenen om de vogelgeluiden te herkennen.

De grote bonte spechten zijn talrijk en werkelijk overal te zien en te horen. Voorjaarszang is te horen van de kool- en pimpelmees, maar ook van de grote lijster. Die telkens aan een strofe begint en klinkt als een merel, maar het liedje niet verder afmaakt.

Nuenen-mibospecht-2017De zanglijster begint op gang te komen met een eenlettergrepig, soms tweelettergrepig en ook al langer deuntje, dat hij dan telkens 3-5 keer herhaalt.

Samen met de boomklevers overstemden ze in het begin de overige geluiden.

De zwarte specht hoorden we met zijn beide geluiden.

De vink met hele en halve vinkenslagen overal tussendoor maakten er met roffelende grote bonte spechten als achtergrond begeleiding een waar concert van.

De meeste vogels lieten zich meer horen dan zien. Door het vroege ochtendlicht (we waren om 7.30 uur vertrokken uit Nuenen) moest je ze vaak aan hun silhouet herkennen. Ook mooi, de kuifmees, staartmeesjes, de vlucht van de grote bonte spechten, een grote witte zilverreiger in het weiland en een roodborsttapuit op een voor hem kenmerkende plaats: de hoogste topjes van het pitrusgras in weer een andere wei.

De vogels komen duidelijk in voorjaarsstemming en zingen er lustig op los.

En wij genoten van hun zang en van het zonnetje waar we ons door lieten opwarmen. Zo kwamen wij ook in een voorjaarsstemming.

Terug bij de parkeerplaats op de Boslaan voorbij het Kasteel kregen we nog een mooie onverwachte toegift: de middelste bonte specht (ook wel mibo genoemd in de wandelgangen) liet zich uitgebreid horen en zien. In het begin van onze wandeling had iemand hem ook even gehoord, net als de goudvinken waar een paar roepjes van te horen waren. Maar nu kon iedereen er uitgebreid van genieten.

Voor wie wil, ga ook eens naar de Herbertusbossen in Heeze en wie weet hoor en zie je de mibo ook. Zelfs zonder verrekijker kan dat lukken, maar met een kijker zie je duidelijk het verschil met de grote bonte specht: de roze onderbuik en het wit op de borst is veel valer.

Loop de rode paaltjes route en geniet net als wij van de voorjaarszang.

Wil je ook meewandelen met de Vogelwerkgroep? Dat kan! Iedere maand organiseert de Vogelwerkgroep een wandeling voor haar leden. Je bent van harte welkom om een keer mee te lopen. Hou daarvoor de aankondigingen op de site in de gaten of neem contact op met de coördinator van de Vogelwerkgroep Roy van der Velden, tel 06- 15 902 603.