Verslag publieksvogelwandeling Logtse Banen/De Beerze

7 april 2018

Je moest er vroeg je bed voor uit, maar het was beslist de moeite meer dan waard. Op de allereerste mooie zonnige dag van het jaar ging de Vogelwerkgroep met vijftien enthousiaste natuurliefhebbers op pad in het gebied De Logtse Banen/De Beerze. De nadruk tijdens de wandeling lag op de vogels, maar er was ook volop aandacht voor het afwisselende landschap en alles wat we verder onderweg tegenkwamen.

Op de parkeerplaats werden meteen de eerste vroege vogels al gehoord. Na een korte wandeling was het meteen raak: we hoorden de allereerste zwartkop van het jaar. Niet veel later zagen we er een vlakbij op een boomtak zitten. Speciaal voor ons bleef hij lang zitten en gaf bovendien zijn mooiste liedje ten gehore. Niet veel later zagen we de zandhoopjes waar zandbijen voor het eerst sinds de winter naar boven waren gekomen. Toon Gevers kon ons uitgebreid vertellen over het leven van deze onder de grond overwinterende insecten.

Nog voor de eerste koffiestop hoorden we de eerste fitis en het geroffel van de grote en kleine bonte specht. Bij de koffie zagen we een erg witte buizerd in een boom zitten. Zo wit als deze buizerd zie je maar zelden en er was veel discussie tussen de vogelaars of het we een buizerd was. Iemand opperde zelfs dat het een kleine vale gier was. Maar dat was natuurlijk een grapje!Nuenen-blauwborst-vwg

Onderweg vertelde Remy Luijten over de verandering van de loop van het riviertje De Beerze en het natter maken van delen van het gebied. Hij stond ook uitgebreid stil bij de restanten van het gehucht Balsvoort. Behalve over de natuur ging het deze wandeling dus ook over een stukje geschiedenis.

Aan de rand van het grote heideveld van de Kampina ontdekten we een boompieper. Dit vogeltje laat tijdens het zingen een schitterende balsvlucht zien. Het vogeltje vliegt al zingend op uit een boom een komt onder het fluiten van en kenmerkend aflopend liedje als een parachuutje terug op de plek waar de vlucht begon.

Lopend tussen diverse afwisselende landschappen hoorden we overal verschillende vogels zingen en gelukkig konden we er ook veel ontdekken. Bij een open veld ontdekten we de roodborsttapuit en sommigen zagen er zelfs een blauwborst. Gelukkig liet die laatste zich later op een paaltje nogmaals aan iedereen prachtig zien. Daarmee hadden we een prachtige topper tijdens onze wandeling!

Na een tweede koffiepauze liepen we langs een aantal waterplassen terug richting de auto’s. Op een eilandje in het water ontdekte Jeanne van Esch twee steltlopertjes. Na lang bestuderen kwamen we tot de conclusie dat het twee kleine plevieren waren. Als je héél goed keek kon je namelijk het gele kringetje rond het oogje zien.

Tot slot werden we enorm getrakteerd door Moeder Natuur. Er vloog een prachtige roofvogel over de plas. Een Visarend! Prachtig voor iedereen te zien in het heerlijke zonlicht. Onmiskenbaar door het “maskertje” op zijn gezicht. Een geweldige en indrukwekkende afsluiter van onze ruim drie uur durende wandeling!Nuenen-visarend- vwg 2

Zoals het hoort na een geslaagde wandeling, sloten we af met een kop koffie bij een uitspanning in Spoordonk. Moe van het vroege opstaan, maar met een goed gevoel over een geslaagde wandeling gingen we weer terug naar Nuenen. Vroeg opstaan loont, dat is maar weer eens gebleken.

Roy van der Velden

Coördinator Vogelwerkgroep IVN-Nuenen