Verslag ledendag 2016

Geslaagde ledendag in Zaltbommel en Neerijnen.

8 oktober 2016. Even leek het er om 9.00 uur op dat er misschien te weinig auto’s zouden zijn om iedereen naar Zaltbommel te vervoeren, maar het kwam allemaal goed. Om 10.00 uur zat iedereen in Grand-café De Verdraagzaamheid aan de koffie met heerlijk appelgebak en uitzicht op de Waal.

Na de koffie wandelen we door het gezellige stadje naar het Stadskasteel. Op de markt staan we even stil bij het geboortehuis van Gerard en Anton Philips.

Bij het Stadskasteel worden we in de tuin ontvangen door de conservator. Maar eerst wordt in de tuin, zoals het een rechtgeaarde IVN-er betaamt, een rondje gemaakt langs de planten en bomen. Er staat o.a. een mispel met vruchten, een grote catalpa met peulen en een pindakaasboom met bloemen (wrijven van de bladeren geeft een pindakaasgeur). Een klein struikje wordt ‘grootmoeders oorbel’ genoemd vanwege de prachtige bloemen. De bessen zouden smaken naar chocolade en daarom heet het struikje ook wel chocobes.

Het Stadskasteel is een museum dat is gevestigd in het kasteeltje dat Maarten van Rossum in de 16e eeuw heeft laten bouwen. Beneden is informatie te vinden over Maarten van Rossum en er is een tentoonstelling van oudheden uit Zaltbommel en omgeving. Boven is een tentoonstelling van het werk van Fiep Westendorp (geboren in Zaltbommel) vooral bekend van de tekeningen die zij maakte voor de kinderboeken van Annie M.G. Schmidt (o.a. Jip en Janneke).ledendag 2016 2

Rond lunchtijd rijden we naar Neerijnen waar in Het Stroomhuis een buffet met heerlijke lunchgerechten voor ons is klaargezet. Omdat het inmiddels prachtig weer is geworden met volop zon, zoeken we een plaatsje op het terras.

Onderwerp van gesprek is de mobiele fruitpers op de parkeerplaats. Het is een klein vrachtwagentje dat is uitgerust met apparatuur om appels en peren te persen tot sap. Dat wordt in stevige plastic zakken gedaan met een kraantje er aan. Een kartonnen doos eromheen geeft stevigheid. Het is er een drukte van belang.

Na de lunch maken we kennis met de IVN gidsen van West Betuwe die ons gaan rondleiden. We lopen eerst door het parkbos op zoek naar paddenstoelen. Er zijn dit jaar niet zo veel omdat het lange tijd droog is geweest. Toch ontdekken we er nog een aantal. We zien o.a. een eikenweerschijnzwam, eekhoorntjesbrood, aardappelbovisten, kastanjeboleten, een eikhaas en een biefstukzwam.

Vanuit het park lopen we langs boomgaarden met veel verschillende appelrassen, de bomen hangen vol fruit. Voorbij kasteel Waardenburg (in de 13e eeuw stond hier al een kasteel) komen we over de dijk in de uiterwaarden. Het gebied de Rijswaard heeft golvende graslanden, wilgengrienden, oude meidoornhagen en een zandwinningplas. Langs de voet van de hoge dijk ligt de Kil van Waardenburg, een oude rivierarm.

Wat planten betreft staan we o.a. even stil bij de kruipganzerik, akkerdistel (soms met gal) speerdistel en kruisdistel. Van het lopen krijg je het warm. De jassen kunnen los of uit en aan de Waal is het heerlijk uitrusten in het zonnetje. Je kunt ook struinen over een zandbank met veel mosselschelpen (driehoeksmossel). Eén van de gidsen weet alles over de steentjes die we vinden zoals de zwarte toetssteen waarmee je het goudgehalte van bv. sierraden kunt aantonen. Daarna wandelen we weer recht op de hoge dijk af. Lopend langs het parkbos komen we terug bij het Stroomhuisje.

We sluiten af met een pilsje op het terras en keren om 17.00 uur huiswaarts.

Het was een gezellige dag met een interessant en afwisselend programma. Het mooie weer was een cadeautje. Sonja bedankt voor de organisatie!

Tineke van der Meer.