Verslag Excursie Rondje Zeeland 2018

Verslag Excursie

Vogelwerkgroep

 

Rondje Zeeland 10 februari 2018

Hoe bijzonder is het om bij de Grevelingen midden in de winter te kunnen kijken naar een groep van ruim 40 Europese en Chileense Flamingo’s? De 11 enthousiaste vogelaars die dit jaar het Rondje Zeeland maakten, waren verrast en onder de indruk. Prachtige roze vogels in ons koude Zeeland. Het lijkt een sprookje.Nuenen-excZeeland1-2018

De jaarlijkse tocht voerde langs een aantal interessante kijkpunten, waar diverse mooie waarnemingen konden worden genoteerd. Bij de Slikken van Viane konden we genieten van Bonte Strandlopers en Kleine Zwanen. De zwanen kwamen met tien tegelijk aanvliegen om te landen in de plas waarover wij stonden te kijken.

Bij de Cauwers Inlaag bij Zierikzee zagen we de eerste Kleine Zilverreiger. Ook een vogel waarvan het bijzonder blijft dat we die in onze omgeving kunnen zien. Daar verder o.a. de Zwarte Ruiter.

Tijdens de stop bij Plan Tureluur viel ook veel te genieten. We zagen er Grutto’s die waarschijnlijk zijn blijven overwinteren. En even verderop werden we getrakteerd op een grote groep Goudplevieren tussen de Kieviten. In dezelfde groep zagen we ook alweer de eerste Kemphanen van dit jaar.

Om even bij te komen van de frisse wind hebben we, traditiegetrouw, onze lunch gebruikt bij De Heerenkeet. Het zonnetje scheen heerlijk en achter het glas dutten diverse deelnemers aan de excursie een beetje in. Tijd daarom om weer de koude wind, die aantrok, in te stappen en de Flaauwers Inlaag te bezoeken. Daar zagen we diverse Lepelaars, een mooie groep Kluten en Pijlstaarten, een fraaie eenden soort. Na enig studeren in de boeken konden we ook met zekerheid een Groenpootruiter noteren.

Als afsluiting van deze vermoeiende dag zijn we naar de Brouwersdam gereden. Daar konden we genieten van een paar mooie soorten die op zee voor komen, zoals Zwarte Zee-eend, Middelste Zaagbek, Brilduiker, Eider en Roodhalsfuut. Heel leuk was een groepje op en neer rennende Drieteenstrandlopers.Nuenen-vogelwg-excZeeland

Bij een aantal vogelaars was daarmee het verzadigingspunt wel bereikt. We zijn van daar uit daarom maar weer rustig richting Nuenen gereden. We kunnen terugkijken op een geslaagde excursie, waarbij we bijna 60 verschillende vogelsoorten hebben waargenomen. Geen slechte score voor een koude winterdag in Zeeland.

Wil je ook meewandelen met de Vogelwerkgroep? Dat kan! Iedere maand organiseert de Vogelwerkgroep een wandeling voor haar leden. Je bent van harte welkom om een keer mee te lopen. Hou daarvoor de aankondigingen op de site in de gaten of neem contact op met de coördinator van de Vogelwerkgroep Roy van der Velden, telefoon 06- 15 902 603.