Nieuw kinderplezier in Norg

Struin en DuinBegin 2015 is het IVN Norg in gesprek gegaan met twee recreatieparken uit Norg van de gemeente Noordenveld, camping de Norgerberg en boscamping Langeloërduinen. Uitgangspunt is het creëren van een natuurbelevingspad in de Langeloërduinen. In april 2015 heeft het IVN een route van ongeveer 2,5 kilometer gemaakt die geschikt is om als natuur belevingspad gebruikt te worden.

Met het realiseren van een natuurbelevingspad wil het IVN Norg een trekkende werking naar de gemeente Noordenveld realiseren. Meer recreatie & toerisme is van onmisbaar belang voor de lokale economie van Norg en de gemeente Noordenveld. Daarnaast helpt natuurbeleving ook bij de natuurbewustwording. Dit geldt zowel voor de toerist als voor de lokale bevolking. 

Een natuur- en milieueducatief natuurbelevingspad in de regio van Norg, waarbij plezier beleven aan het verkennen van de natuur centraal staat. Kennis en inzicht verwerven om op de juiste manier met die natuur om te gaan en een onderzoekende en waarderende houding ontwikkelen ten opzichte van de natuur zijn een aantal doelstellingen van het natuurbelevingspad. Het natuurbelevingspad laat de bezoekers kennismaken met concrete natuur in de onze omgeving, dus zien, horen, voelen, ruiken en proeven! Maar ook een stuk informatie en educatie.

Wat kun je straks beleven op dit natuur belevings pad?

 

Enkele voorbeelden:

Stammenpad
Door boomstammen rechtop te plaatsen en/of neer te leggen kun je eroverheen lopen.

Blotevoetenpad
Door een pad aan te leggen van steentjes, eikels, dennenappels, zand etc. beleef je de natuur heel anders. Voelen dus

Selfie fotolijst
Plaats een grote fotolijst waar je in kunt staan of zitten en maak een leuke selfie tijdens je natuurbelevings activiteit.

Selfie frame

Hut / schuilplaats
Niet alle kriebelbeestjes zie je direct en soms vraag je jezelf af wat er toch zo kriebelt op je been. In en om de hut/schuilplaats kun je verschillende kleine kriebelbeestjes tegenkomen die vliegen, kruipen of onder de grond leven. 

Ruiken
De natuur kun je ook beleven door te ruiken. Door middel van o.a. een educatie informatie bord gaan wij dit zintuig prikkelen. Ook mensen die niet of slecht kunnen zien, kunnen soms intens van de natuur genieten.

Klimmen
De Langeloërduinen is een perfecte plaats om een activiteit te organiseren voor de kinderen met het thema klimmen. Lekker spelen in een stevige oude boom.

Zweefkei
Het lijkt op een oud drents weerstation maar als je het juiste formaat plaatst kunnen kinderen er heerlijk op schommelen.

Slingeren
Ontdek hoe Tarzan aan lianen door het oerwoud ging.

Ogen dicht...
Met je ogen dicht langs een touw lopen en de natuur voelen en ruiken.

Slalompad
Je in een soort labyrinth begeven en slalommen naar de uitgang.

Boomhoogte meten
De hoogte van een boom meten is best lastig maar zeker te doen. Wij laten zien hoe!

Hoe oud is deze boom
De leeftijd van een boom meet je aan de hand van jaarringen. Door ‘plakken’ van verschillende bomen en leeftijden op te hangen, met daarbij een informatiebord, kom je er wel achter.

Er zit muziek in het bos!
Handige tips om muziek te maken met materialen uit de natuur. Hoe klinkt het als je met een stokje over een dennenappel schraapt of, fluiten op een grassprietje.