Noordwest - Overijssel
Vogels
dinsdag05mrt2019

Vogelgroep IVN maakt oeverzwaluwwand klaar voor broedseizoen

Vogelgroep IVN prepareerde oeverzwaluwwand voor komende broedseizoen

Afgelopen zaterdag 2 maart hebben leden van de vogelgroep van IVN Noordwest-Overijssel de oeverzwaluwwand bij de twitterkijkhut in Wetering-Oost geprepareerd voor het komende broedseizoen. De wand, die eigendom is van Staatsbosbeheer, werd vier jaar geleden door de IVN-vogelgroep geadopteerd en sindsdien door leden van deze groep onderhouden. Zij nemen ook het monitoren van de broedende wandbewoners voor hun rekening.

Ieder jaar moeten de gebruikte nestgaten schoongemaakt worden (verwijderen van grassen en dergelijke) ter voorkoming van groei van parasieten. De nestgaten worden met een boor van 70 cm uitgeboord en voorzien van vers zand. De oeverzwaluwen graven hierin zelf weer een nestgat met een lengte van 40 tot 70 cm.

De vrijwilligers aan het werkIn de afgelopen jaren werd voor het onderhoud gebruik gemaakt van een ponton, waarmee de mensen en materialen werden vervoerd. Omdat de waterstand op dit moment bewust laag wordt gehouden, kon de zwaluwwand dit keer niet per ponton worden bereikt. Jeroen Bredenbeek, boswachter van Staatsbosbeheer in dit gebied, kwam op het idee de mensen en materialen met een bootje te vervoeren. Hij droeg zelf lieslaarzen en duwde het bootje vakkundig heen en weer, waardoor het werk razendsnel verliep. Namen de werkzaamheden in voorgaande jaren nog zo’n drie tot vier uur in beslag, dit keer was de klus in twee uur geklaard.

Met het bootje heen en weerDe oeverzwaluwen zijn nu dus weer welkom. De leden van de vogelgroep volgen ze op de voet.

Met dank aan Roely Luyten
Secretaris IVN Noordwest-Overijssel