Op moeras zeilsafari met de Kuunderpunter “KU-11” Overig

Op moeras zeilsafari met de Kuunderpunter “KU-11”

Noordwest-Overijssel 6 juli 2019

Het schip dateert nog uit de vorige eeuw en werd in 1912 voor de Kuinder visserman Kok door de scheepswerf Huisman in Vollenhove gebouwd.

Kuunder punterVandaag hebben zich acht passagiers aangemeld. Op de motor steken we van wal, varen een stukje over de Kalenbergergracht en steken via het “Vaartgat van Pijlman” het natuurgebied in. Op de kruising met de “Tweede Bokvaart” hijsen we de zeilen. Met een zwak zijwindje glijdt de KU-11 geruisloos langs de rietkragen. Het vaarwater is erg smal en af en toe moeten we uitwijken voor een berk. Gelukkig biedt de vaarboom uitkomst.

Ondertussen legt de IVN excursieleider uit hoe het gebied ontstaan is en wijst op allerlei planten in of langs het water. Opvallende verschijning is de koningsvaren, met zijn bladeren die soms twee meter lang kunnen worden. De koningsvaren groeit erg langzaam en kan wel honderd jaar oud worden.

Op ’t Juries aangekomen krijgen we de wind van achteren. De stilte is adembenemend en wordt doorbroken door het miauwende geluid van een paar buizerds, die majestueus hoog boven ons in de lucht hun rondjes draaien.

Bij het Natuuractiviteiten Centrum maken we nog een rondje langs het moerasbos. Als een blauwe schicht vliegt een ijsvogel voor ons uit.
Als we weer aanleggen en het zeil hebben opgedoekt, kijken we terug op een prachtige zeiltocht door het moeras.

Kuunderpunter

Ontdek meer over

Deel deze pagina