Noordwest - Overijssel
Water
Vanaf
zaterdag08jul201713:30

Vaar mee op historische punter door De Weerribben

Elke zaterdagmiddag mogelijk met IVN-natuurgids aan boord

Stichting Kuinre In Promotie (SKIP) beheert de laatste originele Kuunderse Punter, de KU11. Het schip dat uit 1912 stamt en dus al meer dan een eeuw oud is, is oorspronkelijk gebouwd door de scheepswerf van Wolter Huisman aan de Ronduite. Het schip was bestemd voor de visvangst op de Zuiderzee en maakte als zeewaardige punter deel uit van de vissersvloot van Kuinre. Een uniek schip met een unieke historie. Maar ook een echt oud houten schip dat het nodige onderhoud vraagt. Zo schreef Meester-timmerman Henk op 10 juni 2017 in het scheepsjournaal: "Gewapend met lijm, kwast, kurk en schaar ben ik vanmorgen naar de punter getogen om te zien of er nog wat te stelpen viel. Dat viel nog niet mee, want de oude dame laat zich niet graag beroeren en zeker niet van binnenuit. Toch, ondanks de weerstand, heb ik de voorzijde aan bakboord zo goed en zo kwaad als mogelijk gebreeuwd. Weinig, maar alle beetjes helpen. Het achterschip is droog, zolang het schip netjes aan de steiger ligt. Maar naar verluidt gutst het water naar binnen zo gauw madam onder de last van mensenvlees wordt gedwongen het ruime sop te kiezen! Heb daar geen oorzaak voor kunnen vinden. Ook de buitenkant boven de waterlijn ziet er tamelijk goed dicht gemasseerd uit voor zover waarneembaar".

Je leest het goed. Dit oude schip heeft liefde en aandacht nodig. En dat krijgt ze. SKIP is trots dit Kuinders cultureel erfgoed in beheer te hebben. De KU11 is een varend monument en een levende herinnering aan de tijd dat Kuinre aan zee lag! Om de KU11 ook voor de toekomst te behouden ondergaat ze komende winter een flinke renovatie.

Je kunt aan het behoud van dit unieke schip een bijdrage leveren. Hoe? Door mee te varen! In de maanden mei tot en met september vaart/zeilt de KU11 elke zaterdagmiddag een route door de Weerribben. Ze vertrekt om 13.30 uur vanaf het Buitencentrum van Staatsbosbeheer, Hoogeweg 27 in Ossenzijl. Je kunt je ter plekke aanmelden, maar je kunt dit ook doen via www.kuinre.nl. Tijdens de prachtige vaartocht wordt je door een natuurgids van IVN Noordwest-Overijssel bijgepraat over de ontstaansgeschiedenis van 'De Weeribben', over de aanwezige flora en fauna en over allerlei andere interessante weetjes. Alle reden dus om op deze originele manier kennis te maken met dit unieke natuurgebied of de kennismaking te hernieuwen. Voor gezelschappen tot maximaal 8 personen is het ook mogelijk de KU11 + schipper voor doordeweekse dagen of op zondag te charteren.

Algemene informatie

zaterdag 8 juli 2017 - 13:30 tot zaterdag 30 september 2017 - 13:30
elke zaterdag van mei t/m september
zaterdag 15 juli 2017 - 13:30
elke zaterdag van mei t/m september
zaterdag 22 juli 2017 - 13:30
elke zaterdag van mei t/m september
zaterdag 29 juli 2017 - 13:30
elke zaterdag van mei t/m september
zaterdag 5 augustus 2017 - 13:30
elke zaterdag van mei t/m september
zaterdag 12 augustus 2017 - 13:30
elke zaterdag van mei t/m september
zaterdag 19 augustus 2017 - 13:30
elke zaterdag van mei t/m september
zaterdag 26 augustus 2017 - 13:30
elke zaterdag van mei t/m september
Locatie: 
SBB-Buitencentrum De Weerribben
Hoogeweg 27
8376 EM Ossenzijl
Nederland
Google Maps image