Noordwest - Overijssel
Bloemen & Planten
Op
woensdag14aug201918:30

Excursie plantenwerkgroep naar de voormalige Thialf-ijsbaan in Heerenveen (alleen voor leden KNNV en IVN)

Let op! Datum onder voorbehoud.

Toen in 1967 het nieuwe Thialf-stadion gereed kwam, verloor de oude ijsbaan haar functie. Het terrein werd enige jaren als landbouwgrond gebruikt, maar in 1972 had de gemeente Heerenveen het plan opgevat om het ijsbaanterrein te gaan bebouwen. Een tweetal bij de natuur betrokken burgers tekenden daar echter bezwaar tegen aan en kregen de gemeente zover om de helft van de ijsbaan als natuurgebied met een eigen aangepast beheer en waterregime te bestemmen.

Sindsdien heeft het terrein zich ontwikkeld tot een botanisch hoogst interessant stukje natuur, met als meest opvallend aspect de massale groei van klokjesgentiaan (Gentiana pneumonanthe). Wij hopen dat tijdens onze excursie te zien! Een andere bijzondere, daar voorkomende soort is de addertong (Ophioglossum vulgatum), maar die zal wat lastiger terug te vinden zijn tussen de dan inmiddels al hoog uitgegroeide vegetatie. Ooit groeide er ook de harlekijn (Anacamptis morio), een orchidee, maar die is al sinds jaren daar niet meer gevonden. We gaan zien wat er nog meer te beleven is!

De geplande datum is nog onder voorbehoud: als blijkt dat de klokjesgentiaan eerder of juist later tot de uitbundige bloei komt, dan zullen we de excursie misschien een week willen verzetten (eerder of juist later). Als je mee wilt met deze excursie, dan is het raadzaam om dat van tevoren te melden bij Candida van Wirdum (candida@jolicoeur.nl of tel: 0521-521106), zodat we je op de hoogte kunnen houden van eventueel verschuiven van de excursiedatum.

Algemene informatie

woensdag 14 augustus 2019 - 18:30 tot 21:30
Locatie: 
NS Station Steenwijk
Eesveenseweg 3
8332 JA Steenwijk
Nederland
Extra Informatie: 

Voor deze excursie verzamelen we om 18:30 uur op de parkeerplaats aan de Eesveense zijde van het station Steenwijk. Vandaar met zo min mogelijk auto’s naar de locatie. Voor wie rechtstreeks naar de locatie gaat: startpunt (19:00 uur) daar is de parkeerplaats bij de school “De Compagnie”, adres: Buitenbaan 3, Heerenveen.

Google Maps image