Noordwest - Overijssel
Paddenstoelen
Op
donderdag13okt202220:00

De wondere wereld van de zwammen

De wondere wereld van zwammen; een lezing en een veldexcursie.

Herfst is de tijd van de paddenstoelen. Verwonder je over de grote verscheidenheid en prachtige kleuren van de paddenstoelen. Ontdek hun biotoop en de interactie die ze hebben met bomen, soms een samenwerkende soms een opruimende en soms een vernietigende werking. Onze paddenstoelen deskundige Jaap Veneboer verzorgt dit jaar zowel een lezing als een veldexcursie.

Misschien was “duistere” wereld wel een betere titel geweest, omdat er door veel mensen argwanend gekeken wordt naar paddenstoelen. Ze verschijnen vrij plotseling en een aantal soorten zijn nog giftig ook.

Maar op deze avond gaan wij ons verwonderen over de grote verscheidenheid en de prachtige kleuren van paddenstoelen. Vooral de bossen met vele soorten loofbomen kunnen rijk aan paddenstoelen zijn. Veel soorten gaan namelijk een samenwerking aan met bijvoorbeeld eik, beuk of berk, waarbij beide er voordeel van hebben. Werden vroeger de fietspaden die door onze bossen waren aangelegd voorzien van schelpen, gebeurt dit tegenwoordig niet meer met als gevolg een terugloop van soorten die langs deze paden groeiden, zoals witte en zwarte kluifzwam, gewoon varkensoor en aardsterren.

Behalve paddenstoelen die samenwerken met bomen, zijn er ook die alleen maar dood hout opruimen of zelfs levende bomen aantasten. Natuurlijk zijn er ook vele soorten die niet afhankelijk zijn van bomen. Denk daarbij aan mestzwammen, paddenstoelen die op andere paddenstoelen groeien of zelfs zwammen die dierlijke organismen aantasten. Een mooi voorbeeld van deze laatste is de rupsendoder. Tot slot kijken we nog even bij de slijmzwammen, die ondanks dat het geen echte zwammen zijn toch door vele mycologen onderzocht worden, al was het alleen al om de prachtige vormen en kleuren.

Foto's Jaap Veneboer

Ramaria stricta - Rechte koraalzwam

Ramaria stricta - Rechte koraalzwam

Algemene informatie

donderdag 13 oktober 2022 - 20:00 tot 22:00
Locatie: 
MFC De Zuidwester
Gasthuislaan 84
8331 MZ Steenwijk
Nederland
Extra Informatie: 

Datum en tijdstip: 13 oktober 2022 20:00 uur Plaats: MFC De Zuidwester, Gasthuislaan 84, 8331 MZ Steenwijk
Deelname: gratis voor leden IVN en KNNV en € 2,- voor niet-leden
Aanmelden: per mail: voorzitter@noordwesthoek.knnv.nl

Contactpersoon: 
Google Maps image