Noordwest - Overijssel
(Zoog)dieren
Op
donderdag17nov202220:00

Alles over fossielen uit de Noordzee

Mammoeten, sabeltandtijgers, leeuwen en beren in Nederland? Deze en andere boeiende verhalen vertelt Jelle Reumer tijdens deze lezing. Jelle is paleontoloog en  bekend van de columns in Trouw onder de naam Jelle’s weekdier.

De Noordzee is een groot sedimentair bekken dat zich in loop van vele miljoenen jaren vulde met sediment, een proces dat overigens nog altijd gaande is. Voornamelijk afkomstig van grote rivieren (Rijn, Maas, Thames, Elbe, maar ook de Eridanos), vormt dit sediment de bron van veel fossielen.

In de lezing zal Jelle het hebben over fossielen die aan de rand van het bekken worden gevonden, vooral in Zeeland, waar Miocene groenzanden een rijke fauna met voornamelijk walvissen opleveren. Meer naar het centrum van het bekken worden jongere sedimenten gevonden, vooral uit de tijd dat de Noordzee droog lag: de dieren van de mammoetsteppe: wolharige mammoet, neushoorn, diverse andere herbivoren, als ook hyena’s,  beren, leeuwen en de sabeltandtijger (zie foto).

Voor de vondsten zijn we grotendeels afhankelijk van de inbreng van de vele enthousiaste amateurs die ons land telt, die met hun gezamenlijke inspanning een belangrijke bijdrage aan de wetenschap leveren.

Algemene informatie

donderdag 17 november 2022 - 20:00 tot 22:30
Locatie: 
MFC De Zuidwester
Gasthuislaan 84
8331 MZ Steenwijk
Nederland
Extra Informatie: 

Datum en tijd: 17 november 2022 om 20:00 uur
Plaats: MFC De Zuidwester, Gasthuislaan 84, 8331 MZ Steenwijk
Deelname: gratis voor leden van IVN en KNNV en € 2,00 voor niet leden.
Aanmelden: per email voorzitter@noordwesthoek.knnv.nl

Contactpersoon: 
Google Maps image