Noordwest - Overijssel
Biodiversiteit
Op
maandag23mrt202020:00

Afgelast: Fossielen uit de Noordzee - Lezing door Jelle Reumer

Vanwege de maatregelen die genomen zijn vanwege de situatie rondom het Corona-virus gaat de ALV niet door. De lezing zal nu op maandag 9 november gehouden worden.

Op voorstel van de geologiewerkgroep is er een lezing door Jelle Reumer over de fossielen uit de Noordzee.

De Noordzee is een groot sedimentair bekken dat zich in loop van vele miljoenen jaren vulde met sediment, een proces dat overigens nog altijd gaande is. Voornamelijk afkomstig van grote rivieren (Rijn, Maas, Thames, Elbe, maar ook de Eridanos), vormt dit sediment de bron van veel fossielen.

In de lezing zal Jelle het hebben over fossielen die aan de rand van het bekken worden gevonden, vooral in Zeeland, waar Miocene groenzanden een rijke fauna met voornamelijk walvissen opleveren. Meer naar het centrum van het bekken worden jongere sedimenten gevonden, vooral uit de tijd dat de Noordzee droog lag: de dieren van de mammoetsteppe: wolharige mammoet, neushoorn, diverse andere herbivoren, als ook hyena’s, beren, leeuwen en de sabeltandtijger (zie foto).

Voor de vondsten zijn we grotendeels afhankelijk van de inbreng van de vele enthousiaste amateurs die ons land telt, die met hun gezamenlijke inspanning een belangrijke bijdrage aan de wetenschap leveren.

Algemene informatie

maandag 23 maart 2020 - 20:00 tot 22:00
Locatie: 
De Klincke
Kerkstraat 16
8331 JC Steenwijk
Nederland
Extra Informatie: 

De Klincke, Kerkstraat 16, 8331 JC Steenwijk

Contactpersoon: 
Google Maps image