Noordwest - Overijssel
Landschap
Op
zaterdag20mei201709:00

20/5 Gewestelijke excursie Duursche Waarden

Deze excursie wordt georganiseerd door de KNNV/afd. Deventer

Jubileumexcursie ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van KNNV Deventer.

In het kader van het jubileumjaar organiseert de afdeling Deventer van de KNNV een gewestelijke excursie naar de IJssel. Deze “jonge” rivier is in het plan “ruimte voor de rivier” ten zuiden en ten noorden van Deventer behoorlijk veranderd. Er zijn nieuwe dijken aangelegd, zodat bij hoge waterstanden de rivier meer ruimte krijgt. Daar zullen we tijdens de excursie het een en ander van laten zien.

De IJssel, een tak van de Rijn die nu ca. 11% van het Rijnwater afvoert werd door Thijsse al de mooiste rivier van Nederland genoemd en is dat volgens velen nog steeds. Dit lazen we vorig jaar bij de gewestelijke excursie van KNNV Zwolle. In aansluiting op deze gewestelijke excursie in de Vreugderijkerwaard en het Engelse Werk hebben we met de KNNV Deventer besloten langs het deel van de IJssel, dat in onze afdeling ligt op excursie te gaan met het gewest. Ook in dit deel van de IJssel is veel gedaan aan het project ‘Ruimte voor de rivier’.

Deze dag organiseren we een excursie in de Duursche waarden. Het eerste natuurontwikkelings-project langs de grote rivieren vond plaats in dit gebied. In 1989 werd begonnen met het omvormen van de uiterwaard bij Fortmond tot een meer dynamisch rivierlandschap. Door erosie en overstroming is er een rivierlandschap aan het ontstaan zoals dat er vroeger uit zag. De bever komt hier voor en de laatste jaren worden er ook juveniele Zeearenden en Zwarte ooievaars waargenomen. Het aantal bijzondere plantensoorten is de afgelopen 25 jaar bijna verdubbeld van 15 naar 29 soorten. Toch zijn niet alle soorten planten teruggekomen zoals men verwacht had. Meer hierover tijdens de excursie.

De excursie start in Den Nul en bestaat uit een wandeling met gidsen langs de IJssel. We starten in het infocentrum. Vervolgens lopen we ca. 4 uur langs de IJssel. Ook is er een korte route van ongeveer een uur. Er zal uitgebreide toelichting zijn op de omgeving en wat we daar tegenkomen.

Verzamelen om 9.00 uur bij het station van Steenwijk, Eesveense zijde (P&R). Vanaf hier carpoolen naar de locatie. Dit is Infocentrum IJssel Den Nul, Rijksstraatweg 109, 8121 SR Den Nul). De excursie start hier om 10.00 uur. We raden aan waterdicht schoeisel te dragen tijdens de excursie en iets te eten en drinken mee te nemen. In het infocentrum is ook een horecagelegenheid.

Aanmelden voor deze excursie is verplicht! Doe dat voor 12 mei op e-mail voorzitter@noordwesthoek.knnv.nl.
Nadere informatie: Ton Bode, tel. 0521 512 074, e-mail voorzitter@noordwesthoek.knnv.nl.

Algemene informatie

zaterdag 20 mei 2017 - 09:00
Locatie: 
Verzamelen: P+R-terrein
Woldmeenthe
Steenwijk
Nederland
Extra Informatie: 

Eventueel ook verzamelen om 10:00 uur bij Infocentrum IJssel Den Nul, Rijksstraatweg 109, 8121 SR Den Nul.

Google Maps image