Noordwest - Overijssel
Insecten
Op
zaterdag15jul201713:30

15/7 Libellen: Oeroude vliegkunstenaars

Op een rietstengel zit met uitgespreide vleugels een fors gebouwde, oranjebruine libel breeduit in de zon. Op iedere vleugel zien we een paar grote donkere vlekken: een viervleklibel. Als een echte zonaanbidder warmt de libel zich eerst op, om even later vanaf de uitkijkpost pijlsnel achter een prooi aan te gaan. Met de lange bewimperde poten als een vangkorf naar voren gestoken plukt de rover kleinere, niets vermoedende insecten uit de lucht. Om daarna weer even snel naar het uitzichtpunt terug te keren, klaar voor een nieuwe aanval. Al honderden miljoenen jaren jagen deze levende fossielen wereldwijd boven het zoete water met een verbazende behendigheid. Razendsnel vooruit vliegend, plotseling van koers veranderend, dan weer stilstaand in de lucht, als een helikopter om z’n as draaiend, laten deze grote vliegkunstenaars overal hun vaardigheden zien. Minder indrukwekkend, maar net zo behendig en net zo roofzuchtig, manoeuvreren slankere blauw-, groen- of rood-gekleurde kleine libellen, de waterjuffers, tussen de begroeiing door op zoek naar prooi of partner.

In het Woldlakebos bij de Weerribben zijn verschillende soorten grote en kleine libellen en hun gedragingen prachtig te zien tijdens een ongeveer 2 uur durende excursie op zaterdagmiddag 15 juli.

Wij verzamelen rond 13.30 uur op de parkeerplaats langs de Ir. Luteijnweg, 8371 TD Scheerwolde, aan de zuidwest-rand van het Woldlakebos. Aangezien libellen mooi-weer-vliegers zijn is het bij minder mooi weer raadzaam even met de excursieleider Ben Prins contact op te nemen (tel. 0521 350 300), om te horen of de excursie doorgaat.

Algemene informatie

zaterdag 15 juli 2017 - 13:30 tot 15:30
Locatie: 
Parkeerplaats Woldlakebos
Ingenieur Luteijnweg
8371 TD Scheerwolde
Nederland
Contactpersoon: 
Ben Prins, tel. 0521 350 300
Google Maps image