Noordwest - Overijssel
Landschap
Op
zaterdag10mrt201809:00

10/3 - Mossen in de laagveenverlanding

In eerdere jaren hebben we aandacht besteed aan de mossen in terreinen waar in de winter riet gesneden wordt. Op zaterdag 10 maart ligt de nadruk op trilvenen en veenmosrietlanden, die in de zomer gemaaid worden, maar we zien zeker ook rietland en moerasbos.
De trilvenen en veenmos-rietlanden in de Noordwesthoek en aansluitend Friesland genieten internationaal bekendheid vanwege de bijzondere plantengroei met veel soorten die elders zeldzaam zijn. Een mooie kans om van de bijzondere mossen daarin eens een paar mooie en ook voor leken goed herkenbare typen zien! En nog wel in flinke tapijten ook, misschien ook hier en daar mossen met sporenkapseltjes.
Hoewel het nog vroeg in het jaar is, zal er vast ook al wel ander planten- en dierenleven zijn. Mocht er ijs of sneeuw liggen, dan zijn er meestal toch ook wel plekken, waar nog veel van de mossen te zien is en soms ook interessante aspecten van het waterregiem, zoals 'bevroren peilverschillen' en plekken waar warmer water van onder de kraggen toestroomt.

We vertrekken om 9:00 uur van de grote parkeerplaats aan de noordkant van NS-station Steenwijk. Het tweede verzamelpunt (9:30 uur) is het parkeerplaatsje aan de Koningin Julianaweg aan de rand van de polder Wetering Oost, vlakbij de samenkomst met Wetering Oost en, aan de Weerribbenkant, Hoogeweg en Heuvenweg.
We zijn om ca. 13.30 weer terug bij NS-station Steenwijk.

Vergeet niet om warme kleding, laarzen, een lunch en zo mogelijk een loep mee te nemen.

Opgave voor de excursie (bij Geert van Wirdum, geert@jolicoeur.nl, 0521 521 106) is niet verplicht, maar wordt wel zeer op prijs gesteld. Belangstellenden, die zich aanmelden, krijgen vooraf nog bericht.

Algemene informatie

zaterdag 10 maart 2018 - 09:00 tot 13:30
Locatie: 
Verzamelen: P+R-terrein
Woldmeenthe
Steenwijk
Nederland
Google Maps image