

Zoeken naar paddenstoelen in het Waterloopbos
De paddenstoelexcursies met schoolklassen zijn altijd weer een belevenis.
De gidsen, Henk Veringa en Joukje van den Berg, weten hoeveel kinderen er komen, welke leeftijd en van welke school, maar het is altijd weer verrassend om te zien hoe verschillend de groepen kunnen zijn.
Dit jaar waren er een paar keer erg jonge kinderen om te begeleiden. De jongsten waren pas 7 jaar. Ja, dan worden er natuurlijk geen moeilijk verhaal houden over het mycelium of over de verschillende vormen van zwammen. Die kinderen willen gewoon paddenstoelen zien. En gaandeweg worden er dan een aantal, voor hun, interessante feiten verteld.
De rood met witte stippen blijft de favoriet, en als er wordt verteld hoe de vliegenzwam aan die naam komt, luisteren de kinderen aandachtig.
Maar ook het aanraken, het ruiken en het met een loep bekijken van paddenstoelen is altijd heel opwindend. Natuurlijk wordt er wel verteld dat ze altijd na afloop goed hun handen moeten wassen,. Niet omdat de paddenstoelen giftig zouden zijn, maar er kan ook een hondje over hebben geplast. Nou, dat vinden ze pas vies!
Jammer genoeg waren er niet veel stuifzwammen waar de kinderen in konden knijpen. Wel werden een paar aardsterren gevonden en gelukkig zat daar nogal wat in, dus werd er volop genoten van de wolkjes.
Kinderen kunnen zo heerlijk verwonderd zijn dat knotszwammen ook paddenstoelen zijn, of om door de loep te kunnen zien dat de meniezwam, die kleine rode spikkeltjes op een tak, toch ook echt een paddenstoel is. Ook de grote stinkzwam was present. De kinderen vonden hem behoorlijk stinken, maar wel heel interessant.
De grote nevelzwammen, die zulke mooie heksenkringen kunnen maken doen het ook altijd goed. De kinderen kunnen die heel gemakkelijk opsporen in het bos en zijn altijd trots als ze er weer een gevonden hebben.
Het is voor de beide gidsen steeds weer een fijne activiteit door de nieuwsgierigheid van de kinderen. Zij ontdekken vaak ook de kleinste paddenstoelen nog, ook al wordt er ook veel vertrapt wanneer er b.v. een kikker ontdekt wordt. Dan volgt er massaal een jacht op het dier tot hij gevangen is en ook daarover wat vertelt kan worden. Natuurlijk wordt hij dan weer vrijgelaten. Over het algemeen zijn de kinderen heel voorzichtig met de diertjes.
De gidsen hopen dat er ook volgend jaar weer scholen zullen zijn die deze excursies in hun lesprogramma opnemen. Aan de gidsen van IVN Noordoostpolder zal het niet liggen.