Noordoostpolder e.o.
Kind & Natuur
maandag22mei2017

Uilenballen pluizen!!

In het kader van Vrijdag Blijdag op 31 maart was IVN Noordoostpolder gevraagd iets over de natuur aan te bieden aan de kinderen. Henk Veringa en Joukje van den Berg hebben vervolgens voor de activiteit “uilenballen pluizen” gekozen. Uit ervaring weten zij dat dit altijd onverwachte vondsten voor kinderen betekent.

Een uilenbal ziet er natuurlijk niet aantrekkelijk uit. Steevast is er eerst enige aarzeling bij de kinderen, maar als dan blijkt dat in zo’n raar uitziende prop heel veel piepkleine botjes zitten, heel kleine schedeltjes met tandjes. Dan wordt zo’n rare uilenbal een stuk aantrekkelijker.

Zo ook dit keer, de beschikbare tafels waren op een gegeven moment te klein voor al die kinderen. Met loepjes werden de vondsten bestudeerd, en heel vaak ingepakt meegenomen naar huis om daar op een papier te plakken.

Niet alleen kinderen maar ook ouderen waren geïnteresseerd. Als er ruimte was aan tafel dan gingen ook zij lekker aan het pluizen. Een aantal kinderen vroeg of er een uilenbal mee naar huis mocht worden genomen, natuurlijk was dat geen probleem.

De kaarten met de afbeeldingen van de muizenbotjes werden flink gebruikt en vaak ontstond er discussie over welk botje het nu precies was. Het bleek nog niet zo eenvoudig om een heel skeletje van een muis bij elkaar te vinden.

Het werd een geslaagde middag waarop vele enthousiaste kinderen met simpele dingen uit de natuur bezig waren en dit reuze spannend vonden.