Kikkers, padden en salamanders in het Kuinderbos Amfibiën en reptielen

Kikkers, padden en salamanders in het Kuinderbos

Noordoostpolder e.o. 27 maart 2017

Ieder jaar helpen vrijwilligers van onze afdeling mee met het overzetten van de amfibieën. Het liefst doen we dat met een groep schoolkinderen. Vooraf krijgen de kinderen uitleg over het hoe en waarom er diertjes overgezet moeten worden. Dat gedeelte moet niet te lang duren, want ze komen voor wat er wel niet allemaal in de potjes te vinden is.

Als het ’s nachts koud is geweest zijn er maar weinig diertjes, maar ook al worden er maar een paar gevonden, dan zijn de kinderen al lang blij en heel trots.

Vaak zijn de kinderen bang dat de salamanders dood zijn, maar dan laten wij hen die even opwarmen in hun handen. Dan beginnen de salamanders al gauw te bewegen en is de blijdschap van de kinderen groot omdat het allemaal in orde is.

Kikkers en padden worden regelmatig gekust, want je weet maar nooit of het soms een prins of prinses is, overigens wil niet ieder kind een beestje vasthouden, maar we proberen altijd om ze toch te laten aanraken, al is het maar met een vingertopje.

De route die de kinderen lopen om de emmers te controleren is ca. 5 kilometer, waarvan de helft bij het paddenscherm langs.

5 weken lang, elke schooldag loopt er een klas langs de route. Zo leren kinderen van dichtbij hoe mooi en interessant de natuur dichtbij huis is. En wij, als vrijwilligers, hopen dat we dit nog jaren kunnen blijven doen.  

Vindt u het leuk om ook mee te helpen? Neem contact op met de secretaris van IVN Noordoostpolder, tel. 0527-253363!

Ontdek meer over

Deel deze pagina