Noordoostpolder e.o.
Kind & Natuur
donderdag22jun2017

IVN bij Nationale straatspeeldag op 14 juni in Marknesse

In Marknesse worden de kinderen op die dag ieder jaar getrakteerd op een keur aan activiteiten die de feestcommissie voor hun organiseert.

IVN-ers Joukje van den Berg en Henk Veringa waren aanwezig met braakballen en een grote bak slootwater met zoveel mogelijk diertjes erin.

 

De braakballen stonden goed in de belangstelling. De gevonden botjes uit de braakballen konden de kinderen met behulp van een kaart met tekeningen veelal zorgvuldig bekijken en benoemen. Sommige kinderen zijn snel klaar met pluizen, anderen krijgen er maar geen genoeg van. En meestal zijn het meisjes die met veel geduld en precisie de botjes schoonmaken en benoemen.

Jongens tonen over het algemeen meer belangstelling voor de grote waterkever en wat er zoal leeft in de bak met slootwater.

 

In het slootwater zaten een aantal dikkopjes van de groene kikker, een tiental kleine visjes een waterpissebed, een flink aantal kokerjuffers die in stukjes rietstengels verborgen zaten, een paar slakken, maar de klap op de vuurpijl was een grote roofkever. De voorraad lucht die hij onder zijn buikschild mee kan nemen en die ook goed zichtbaar is, dat is toch wel iets bijzonders. Het vangen en verorberen van een paar visjes is blijkbaar voor kinderen een interessante ervaring.

Naarmate het vorderen van de middag verminderde het aantal diertjes in de bak wel, maar een flink aantal is uiteindelijk weer teruggebracht naar hun element. Op deze dag hebben weer een aantal kinderen, maar ook ouders gezien wat er zoal te vinden is in onze gewone sloten en tochten.

 

IVN Noordoostpolder is volgend jaar graag weer van de partij.